Adolphson & Falk - biografi

The Early Years

Tomas Adolphson och Anders Falk träffades 1968 under militärtjänstgöringen hos Försvarets Radioanstalt (FRA) i Rissne utanför Stockholm, där de båda skulle bli signalspanare. När de inte satt och lyssnade efter lede fi i etern satt de ofta ute i de långa korridorerna i regementsbyggnaden och spelade och sjöng. De upptäckte snabbt att deras röster passade ihop, och fick hjälp av en lumparkompis att föreviga sina alster på rullband. När de skiljdes åt efter 15 månader så hade de med sig 14 inspelade låtar i bagaget.

Att de lämnade lumpen betydde dock inte att de lade ned sitt musikaliska värv tillsammans, tvärtom. Tomas Adolphson berättar: "Vi reste mellan våra olika studieorter - Anders i Lund och jag i Göteborg - för att spela ihop och skickade vår demo till olika skivbolag." Provspelningar blandades med vänliga avböjanden från skivbolagen. Till slut fick de napp och runt 1972 kom de in i branschen på allvar. Deras första uppdrag var att tonsätta ett antal texter till sångerskan Barbro Hörbergs sista produktioner, bland annat skivan Med ögon känsliga för grönt. Det blev även en egen singel, För ung för att förstå, även om det skulle dröja ytterligare ett par år innan musikbranschen fick upp ögonen för duon.

1978 släppte skivbolaget Decca LPn Nattexpressen, producerad av ingen mindre än Ingela "Pling" Forsman, där duon fick stöd av flera av Sveriges mest namnkunniga musiker - vad sägs till exempel om Lasse Wellander, Rutger Gunnarsson och Mats Ronander? 1979 deltog bandet i Melodifestivalen - samma år som Ted Gärdestad vann med Satellit kom "Tomas & Anders" på en sjätteplats med Tillsammans (kan vi nå nånstans). Man hann med ytterligare en singel, Cinema, innan man lämnade Decca - och sjuttiotalet - bakom sig...

Åttiotalet

Ett demoband hamnade hos Sveriges Radios Kjell Alinge, programledare för Eldorado som tillsammans med sin producent Lars-Göran "LG" Nilsson gillade vad han hörde. Efter ett par inspelningar för programmet ville LG Nilsson prova något nytt - "Om man blandar Everly Brothers med Kraftwerk...", så han kontaktade en annan bekant - Greg FitzPatrick, som var det närmaste man kunde komma Kraftwerk i Sverige 1980 - och i och med Blinkar blå var det klassiska Adolphson & Falk-soundet fött!

När bandet skulle spela in sin första skiva för bolaget Air Music Scandinavia frågade Greg FitzPatrick en ljudtekniker som jobbade i samma hus - Dag "Dagge" Lundquist - om han ville vara med som inspelningstekniker. Dagge Lundquist tackade såklart ja, och blev en femte kugge i Adolphson & Falk-maskineriet under det närmaste decenniet. Hans händer har rattat alla spakar på Med rymden i blodet, Över tid och rum, I nattens lugn och Det svåra valet, plus förstås alla de singlar som kommit från dem.

Det var under den här tiden som Adolphson & Falk komponerade och släppte sina, till dags dato, största hits - inte minst Blinkar blå, Mer jul, Tracks-ettan Ifrån och många andra älskade klassiker. Man krönte produktionen med en samlingsskiva - 81-87.

Det blev en skiva till den här perioden - 1990 släppte Adolphson & Falk skivan Indigo. Den skivan gjordes i en lite annan konstellation - här fick Tomas Adolphson och Anders Falk hjälp med produktion och arrangemang av Dan Sundquist.

Nittiotalet

Bandet tog en paus, men Anders Falk hade fått mersmak. Tillsammans med Greg FitzPatrick och med mixhjälp från Dagge Lundquist spelade han in en skiva under det fyndiga namnet & Falk - och fick en halvstor hit med singeln Låt mig få vara den som gör dig lycklig.

Skivbolaget Independent kontrakterade sedan Adolphson & Falk under nittiotalets andra hälft och släppte förutom en samlingsskiva (med det beskrivande namnet Samling) med två nya singlar, en megamix (Medley '99) och en ny version av Mer jul ett album vid namn 454 med tre singlar. Därefter blev det förhållandevis tyst om Adolphson & Falk under en period.

Akustiskt

Under 00-talets andra hälft återknöt Tomas Adolphson kontakten med sin gamle gymnasiekamrat Magnus "Mankan" Marcks. Tillsammans med honom spelade Adolphson-Falk som akustisk trio - två gitarrer och en kontrabas - ett par mindre konserter. Publiken tyckte om det de hörde och såg, och lyckades övertala bandet - som nu var tillbaks hos Air Music - att materialet var starkt nog att ge ut på skiva. 2006 släpptes albumet Vidare med hjälp av en grupp duktiga musiker som stöd, och backades upp av en kortare turné under vintern - en konsert i Stockholm filmades och gavs ut på DVD - Levande på Rival.

Uppmuntrade av publikstödet fortsatte Adolphson & Falk att spela som akustiskt band (ibland som trio, ibland med vänner), och överraskade till och med publiken vid två tillfällen med nyskrivet material! Vintertivoli har bara framförts på scen, men Uppsalahyllningen Fyrisån har släppts på singel. Dessutom har bra många fler av de gamla elektroniska låtarna fått akustisk avdammning för scenen.

Samtid, framtid

Publiken ville dock ha mer. Ett stort problem var länge att bandets gamla åttiotalsskivor varit svåra att få tag på på CD, då de sedan länge utgått från skivbolaget - möjligen har man kunnat hitta dem på auktionssiter om man har haft tur. Med hjälp av Playground Music har man därför gått igenom de fyra skivorna från åttiotalet, remastrat dem och proppat dem fulla med bonusmaterial - inklusive en ny låt och en ny remix - och paketerat dem i boxen 101010.

För att markera releasen så anordnades en spelning på anrika Kolingsborg i Stockholm, där man för första gången samlade "hela gamla gänget" och högtidligt släppte boxen. Det är även utlovat fler spelningar i elektronisk tappning framöver, och vi får se vad som händer härnäst i Adolphson & Falk-världen!

 

Biografi sammanställd av Henrik Lans
Tack till Tomas Adolphson, Anders Falk, Greg FitzPatrick, LG Nilsson och Dagge Lundquist för material.

Senast uppdaterad 20:54 10/1 2011.