Tomas Adolphson - biografi

Snabba fakta

Namn: Karl Tomas Adolphson
Född: 30 juli 1949 i Stockholm
Bor: Strax norr om Stockholm
Familj: Gift med Anna och har tre bonusdöttrar i tillägg till sina egna söner Jonas, Mattias och Jacob.
Yrke: Civilingenjör
Personlig höjdpunkt i Adolphson & Falks karriär: "Om jag ska ta något ur mängden kommer jag på Krafter vi aldrig känner och hur den kom till. Jag var i tidsnöd med demon och satt ensam på kontoret och spelade in den på en kassettradio. En gitarr och en röst. Väl i studion vände förstås Greg upp och ner på alla begrepp och föreslog ett intro som förde tankarna mer till Sportspegeln än till min demo. Men fräckt var det, så vi körde på. Vi var jättenöjda när vi några dagar senare efter slutmix tog varsitt kassettband och åkte hemåt i gryningen. Väl hemma efter några timmars sömn skulle mixen avnjutas och det lät alldeles...stumt. Alla kände likadant och vi fick återvända till studion. Vi gjorde några justeringar på bas och percussion, höjde sången något och det blev ett helt annat beat! En fantastisk förändring från demo till slutresultat!"
Första starka musikupplevelse: På familjens nyinköpta radiogrammofon på 50-talet. Tomas Adolphsons pappa, som själv spelat klarinett och tenorsax i sin ungdom, bland annat i banden Holton och Junior Swingers, köpte på sig ett antal Glenn Miller-skivor, medan hans mamma köpte Sugar in the Morning med Alice Babs. Tomas Adolphson själv fick musiksagan Klas Klättermus.
Det visste du inte: Tomas Adolphson är invald i sällskapet 6S; The Select Swedish Society of Sanitary Sludge Shovelers.

Barndomen

Tomas Adolphsons pappa hade spelat mycket blåsinstrument i sin ungdom och han ville förstås att även sonen skulle få lika kul med musik som han haft. Första instrumentet blev således en blockflöjt och redan efter en termins flöjtspelande fick Tomas Adolphson och en kompis uppträda på skolavslutningen och spela en liten duett – utklädda till cowboys (!), något Tomas Adolphson idag inte direkt minns som de snyggaste scenkläderna han haft. Än idag minns han dock hur stolt han var över att nästa dag kunna läsa i Upsala Nya Tidning att de "käcka cowboysen" gjort ett bra framträdande, och stoltheten växte när det dessutom fanns en bild med i artikeln. "Hela Uppsala kunde läsa om oss" minns han.

Tomas Adolphsons första popskiva var Buona Sera med Little Gerhard, och han kunde inte fatta hur en artist kunde vara så bra. Det här var kring 1959-60, och än idag minns Tomas Adolphson denne artist. För ett par år sedan såg han honom spela på ett lastbilsflak i Sundbyberg. Och Tomas Adolphson blev inte besviken – den gamle västeråsaren spelade hans favoritlåt...

Som Tomas Adolphson minns det var han 13 år gammal när han fick en fågelbok i julklapp av en moster. Dock hade han den redan, så han frågade om han fick byta boken mot mosterns gitarr hon ändå aldrig använde – som tur var, kanske man får säga idag! Mostern gick med på detta och plötsligt ägde Tomas Adolphson sin allra första gitarr. Han övade flitigt på egen hand men tröttnade efter ett tag och gitarren ställdes undan.

Det första riktiga konsertbesöket för Tomas Adolphson ägde rum på Konserthuset i Stockholm. Det var återigen hans pappa som ville att sonen skulle få uppleva musikens fantastiska värld, den här gången live. De som skulle spela var Glenn Millers Orkester – men utan Glenn Miller*. Tomas Adolphson blev, trots avsaknaden av frontfiguren, fullständigt tagen av hur livemusiken kunde tränga in i både kropp och själ.

Det första riktiga intrycket av popmusik fick Tomas Adolphson 1963 via sina kusiner i Huddinge. De spelade The Beatles hela tiden. För Tomas Adolphson öppnades en helt ny värld när han fick höra The Beatles speciella och nyskapande musik. Det var även kusinerna som tog med honom på hans allra första popkonsert. Bandet som spelade var Tom, Mick och Maniacs och "arenan" var något så glammigt som en skoldans 1963. Där fick Tomas Adolphson sitt första intryck av den välkände Tommy Körberg, något som han minns än idag.

Övning ger färdighet

Tomas Adolphson hade sedan några år tillbaka växt ifrån blockflöjten och kämpade nu med den klarinett som gått i arv från fadern. "Det var inte roligt alla dar" minns han. Efter några års slitsamma övningar med klarinetten började han spela i Uppsala blåsorkester på tredje klarinett. Han var så kort när han började spela där att klarinetten slog i gatan när orkestern marscherade uppför den branta Carolinabacken i Uppsala. Både tänder och klarinett höll dock, som tur var.

Nu tyckte Tomas Adolphson att den undanställda gitarren började bli intressant igen och klarinetten fick konkurrens. Han övade på båda instrumenten parallellt och till slut hade han avancerat till första klarinettspelare i blåsorkestern. Men när han väl kommit så långt med klarinettspelandet gav han upp det och istället blev det gitarr för hela slanten.

Varje dag satt Tomas Adolphson och övade på gitarren. Till sin hjälp hade han notalbum med The Beatles, Rolling Stones, Beach Boys, Animals, The Kinks och flera andra pop- och rockband han gillade. Han hade även en bandspelare med inspelade LP-skivor och Tio-i-topp-låtar och försökte spela med i låtarna och förstå sig på harmoniidéerna. "Jag minns att låtarna ofta var i jobbiga tonarter med krångliga ackord, men jag gav inte upp och till slut började jag få ordning på kompet. Gillade låtar med stämsång och det har ju suttit i sen dess!" berättar han.

Vid den här tiden hade Tomas Adolphson fått en rullbandspelare med sound-on-sound-möjligheter och han gjorde inspelningar med sig själv hela tiden. Han tror själv att det var utvecklande att lyssna på sig själv utifrån och få en bild av hur hans musicerande egentligen lät.

Gymnasiet - ett möte

Gymnasiet började för Tomas Adolphson och i hans klass gick det en kille som spelade allt möjligt. En dag kom han och frågade om Tomas Adolphson ville vara med och spela klarinett i musikalen Tolvskillingsoperan, som skulle sättas upp – klasskompisen som frågade var musikalisk ledare för uppsättningen. Detta var Tomas Adolphson första musikaliska möte med Magnus "Mankan" Marcks, som sedan skulle spela med Adolphson-Falk både på scen och på skivan Vidare! Efter mötet på gymnasiet blev de kompisar - Tomas Adolphson köpte Mankan Marcks elgitarr och Mankan Marcks köpte Tomas Adolphson altsaxofon någon gång kring 1968.

Lumpen - ett möte till

Efter gymnasiet var det dags för lumpen, som ju var betydligt mer obligatorisk på den tiden än den är idag. Tomas Adolphson mönstrade och kom in på Försvarets Radioanstalt (FRA) där han skulle utbilda sig till radiospanare, något han tyckte skulle bli spännande. Han hamnande på ett logement i Rissne utanför Stockholm (faktiskt bara några hundra meter från hans nuvarande bostad, huset där han bodde under lumpartiden står kvar men militären är borta sedan länge). I luckan intill fanns en kille som satt och spelade gitarr i korridoren mest varenda kväll. Killen hette Anders Falk, och Tomas Adolphson var inte sen att haka på gitarrspelandet. Han provade att lägga lite stämmor och plötsligt hade embryot till Adolphson & Falk-soundet sett dagens ljus! Vissa av Tomas Adolphsons och Anders Falks lumparkompisar gillade musiken och började spela in deras låtar, och när Tomas Adolphsons och Anders Falks 15 månader på FRA var till ända skildes de åt med ett rullband med hela 14 låtar, mest covers men redan då även några egna kompositioner. Man kan kan ju undra vad som hänt om Tomas Adolphson inte bytt till sig gitarren mot den där fågelboken som 13-åring...

Läs vidare om Adolphson & Falks historia!

*) Glenn Miller själv försvann under en flygning över Engelska kanalen under andra världskrigets slutskede, men orkestern fortsatte spela utan honom.

 

Biografi sammanställd av Anna Gummerus.
Stort tack till Tomas Adolphson för materialet.

Senast uppdaterad 19:27 10/1 2011.