Jubileumsturnén är i full gång!
Postad 20:00 4/12 2018 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Länkar

Fem spelningar avklarade på vinterturnén, sju kvar av ordinarie plan - men ryktet säger att det blir två extra chanser i januari för de som inte hann fixa biljetter den här gången. Själv ska jag på spelningen i Stockholm i morgon kväll, och det verkar som om det kan bli en höjdarkväll.
Åtminstone om man ska tro Zero Magazine som har publicerat ett långt reportage - inklusive video - från helgens spelning i Malmö!

Har du varit på någon av konserterna hittills? Vad tyckte du? Vad var bäst? Har du några bra bilder att dela med dig av? Hör av dig till kontakt@adolphsonfalk.com isåfall!

Det finns 2 kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

20:55, 4/12 2018,
Göran Uddeborg:
Jag var på den i Göteborg, och det var nog den bästa spelning jag varit på. Du lär inte bli besviken!
22:57, 4/12 2018,
Henrik Lans:
Härligt - jag ser verkligen fram emot det!
Jubileumstävling - vinnare
Postad 11:00 17/10 2018 av Henrik Lans. Kategorier: Tävling

Ett stort grattis till de två vinnarna i vår jubileumstävling - Pelle i Solna (vars favoritlåt är Under glas) och den alliterative Linus i Limhamn (som med emfas säger att Ifrån är bäst). Ni har båda vunnit varsitt signerat ex av 50 som kommer med posten i början av nästa vecka (förutsatt att Postnord sköter sig)!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Jubileumstävling
Postad 16:30 7/10 2018 av Henrik Lans. Kategorier: Tävling

Ta chansen att vinna ett signerat ex av jubileumsalbumet 50 i vår tävling!

Vill du vinna ett singerat exemplar av 50? Skicka då ett mail till oss på tavling at adolphsonfalk.com och berätta (1) Vilken låt från Adolphson & Falks femtio år tillsammans som betytt mest för dig (eller vilken låt du av någon anledning tycker mest om); och (2) varför! De bästa bidragen kommer att vinna varsitt ex av skivan! Vi vill ha ditt senast någon gång under nästa söndag, 14/10 2018 (svensk sommartid gäller). Vinnarna kommer att presenteras och vinsterna skickas någon gång under veckan efter.

(Vi kommer i samband med att vinnarna presenteras att publicera namn och låttitel men inte motivationen utan tillstånd för de vinnande bidragen. Genom att delta i tävlingen godkänner du att vi eventuellt kommer ta kontakt med dig i framtiden för att höra om vi får skriva en längre artikel om ditt val. Ditt svar kommer enbart att hanteras i mailform och vi kommer inte att använda din mailadress till någonting annat än kommunikation i samband med tävlingen. Tävlingen avgörs av oss som ligger bakom adolphsonfalk.com och resultatet kan inte överklagas.)

Det finns 2 kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

20:58, 8/11 2018,
Lars finholth:
Kom til oslo
16:17, 10/11 2018,
Henrik Lans:
Hej Lars!
Tipsa dina favoritarrangörer i Oslo att kontakta A&Fs bokningsbolag Unlimited Music eller att söka kontakt med bandet direkt via Facebook. De spelade för fullt hus i Sarpsborg för ett par år sedan, så nog finns det publikunderlag!
Adolphson & Falk fyller 50 - jubileet fortsätter med nytt album och turné!
Postad 07:15 5/10 2018 av Henrik Lans. Kategorier: Nyheter, Release

I år firar, vilket väl inte torde ha undgått någon av våra läsare, Adolphson & Falk 50 år som band! Det firas med jubileumsalbumet 50 som släpps idag, den 5 oktober, och en jubileumsturné tillsammans med Greg FitzPatrick och band. Det blir ett drygt dussin konserter fyllda av ett halvt sekel av hits, samarbeten och inte minst historier. Start den 28 november i Karlstad.(OBS: Denna artikel är i stora drag rakt av en publicering av Adolphson & Falks eget promotionmaterial om skivsläppet. Vi på adolphsonfalk.com har dock alltid full kontroll över vad som publiceras här på siten.)

Adolphson & Falk möttes i lumpen 1968. När de lämnade Försvarets radioanstalt, 15 månader senare, hade de 14 egna sånger på rullband som de skickade runt till grammofonbolag. Ett möte med skivproducenten Curre Peterson 1972 ledde till deras första låtskrivaruppdrag, tonsättningar till texter av vissångerskan Barbro Hörberg. De fick med tre melodier på hennes legendariska album Med ögon känsliga för grönt. En bra start på karriären! En av sångerna, Kände du kylan?, har Adolphson & Falk nu själva spelat in till sitt jubileum.
- "Vi tycker att Barbros vackra text om den annalkande hösten sammanfattar väl det skede i livet vi nu själva befinner oss i. Martin Hederos på piano och Magnus Lindgren på flöjt hjälper oss att fånga den rätta stämningen", säger Tomas.

Uppdraget åt Barbro Hörberg ledde till ett mångårigt samarbete med musikförlaget AIR Music, startat och ägt av Beatles producent George Martin. AIR blev sedermera också deras skivbolag under det framgångsrika 80-talet. De hjälpte Adolphson & Falk till ett eget skivkontrakt med DECCA 1976 och deras första album Nattexpressen släpptes. De har nu återinspelat Tensta torg från det albumet för att minnas och befästa deras egen start i skivstudion. Övriga sju albumspår är nyskrivna sånger där texterna delvis återspeglar de 50 åren i karriären.

Deras stora genombrott kom 1981, när de medverkade i Sveriges Radios populära radioprogram Eldorado. De skrev låtar som specialinslag och i november 1981 fick de spela in Blinkar blå tillsammans med synthpionjären Greg FitzPatrick i radions stora 24-kanalsstudio. Inspelningen slog stort! SR Records, radions lilla grammofonbolag som gav ut singeln på Eldorados egen etikett, hade aldrig varit med om något liknande!  Några veckor innan hade Tomas och Anders, i all enkelhet i en radiostudio, spelat in en egen julsång till 1981 års sista Eldoradoprogram på önskemål av programledaren Kjell Alinge.
- "Vi döpte den till Mer jul. Jullåten, som skulle spelas EN gång i ETT program, växer fortfarande för varje år! De här kreativa veckorna lever vi på än!", säger Anders.

Förra hösten gjorde de ett samarbete med kören Katarina pop från Katarina kyrka i Stockholm. Tomas och Anders brukar sjunga alla sång- och körstämmor själva, men här har de fått härligt stöd av röster som är nästan femtio år yngre än deras egna på två av albumspåren, Jag tog mitt tåg i tid och En väg som leder mig hem.

Dag Lundquist, deras ständige ljudtekniker sen tidigt 80-tal har, som alltid, hjälpt dom att fånga stämningen i sångerna. Den här gången har de jobbat modernt, det vill säga spelat in mycket hemma.
- "Dagge har lärt oss att sjunga mot en bokhylla fylld med böcker. Då får man kontroll på frekvensstudsar och fasproblem. För inspelning av kör, blås, stråk och piano har vi hyrt in oss i legendariska Atlantis-studion i Vasastan som alltid ger rätt vibbar både till oss och till musikerna. Så lyssna och njut av inspelningarna på vårt jubileumsalbum 50!", säger Anders. "Nu siktar vi framåt mot nästa femtio!"

Du hittar nya albumet 50 bland annat på Spotify eller andra ställen där musik kan strömmas. Vill du hellre ha ett fysiskt exemplar så hör med din lokala skivhandlare (...), klicka här för att handla online - eller gå på en av konserterna (se menyalternativet Spelningar!) och köp den direkt av bandet.

Håll också koll här på siten under helgen så kommer du få chansen att vinna ett signerat exemplar!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Recension av "50"
Postad 19:00 4/10 2018 av Henrik Lans. Kategorier: Release, Recension

SPOILER-VARNING: Det här är en recension på en skiva som ännu inte är släppt när texten publiceras.
Vill du höra skivan utan förutfattade meningar så hoppa över den här texten tills du har lyssnat!

Ska man på ett kortfattat sätt sammanfatta nya A&F-albumet så kan man dra till med den gamla ramsan Something old, something new, something borrowed and something blue. Efter att ha lyssnat på jubileumsalbumet några gånger från början till slut så kommer här min recension!Det är alltid med ett visst mått av skräckblandad förtjusning jag sprättar den metaforiska plasten runt en ny release från Adolphson & Falk. Hittills har jag inte blivit besviken - även om vissa skivor har tagit lite längre tid att lyssna in sig på och andra kanske inte konstant ligger på Mest spelade-listan här hemma. De två tidigare släppta singlarna från nya albumet 50 lovar gott, men man vet ju aldrig... Spoiler: Lyckligtvis blev jag inte besviken den här gången heller. Långt ifrån.

Totalt så är det som vi tidigare har berättat nio låtar på albumet, varav sju (inklusive singelsläppen) helt nya och två som är tidigare utgivna i olika former. Tomas sjunger lead på fyra av låtarna, Anders på fem. Några av låtarna har tighta syntharrangemang med hårt processad sång och klassiska A&F-stämmor, medan andra har känslan av mer traditionella instrument, stora körpartier och till och med visslande(!). Stora, svepande ljudbilder blandas med torra, kompakta arrangemang, och det resulterar i en skön balans där det inte är något tvivel om att det är Adolphson & Falk man lyssnar på.

Textmässigt så rör det sig också om klassiska A&F-domäner - det handlar ofta (men inte uteslutande) om vägval, antingen sådana man står inför eller sådana man tidigare har gjort. En viss förskjutning i perspektiv tycker jag mig ändå märka; med ålderns rätt, antar jag. Det är inget radikalt, utan mer en logisk progression från känslan jag fick av förra albumet Vintertivoli. Lite mer erfarenhet, kanske lite mer acceptans än i tidigare texter; defintivt ingenting som känns Fel. Lite lätt blues-känsla på sina håll, utan att bli för deppigt.

Skivan avslutas med de två "gamla" låtarna. Låt nummer åtta är en nyinspelning av "Tensta Torg" från Nattexpressen, en version som på det hela taget är ganska trogen originalet men har annorlunda instrumentering och stämläggning, och som definitivt pryder sin plats. Allra sist ut är en egen version av Barbro Hörbergs "Kände du kylan?" från albumet Med ögon känsliga för grönt utgivet 1972. Det var Tomas och Anders som tonsatte Hörbergs text då, och det var en av de första låtarna de fick utgivna på skiva. Tomas ganska nakna sånginsats över ett sparsmakat arrangemang lyfter denna väldigt vardagliga, personliga text och det rundar av skivan naturligt; dels musikaliskt, och dels för att vi slutar där allting på ett sätt började.

Det är som alltid svårt att rangordna, för det finns inga låtar som inte är åtminstone "bra". Om jag skulle lyfta fram några låtar så får det nog bli såhär:

  • "När orden inte längre räcker till" - som har ett ovanligt "hårt" arrangemang för att vara A&F.
  • "Större än förut" - jag håller med Anders från gårdagens intervju, elbas-solot är tufft!
  • "En väg som leder mig hem" - körarrangemanget lyfter den här rejält.
  • "Just då" - jag har en svaghet för synthpop, so sue me.

Men som sagt, allting går definitivt att lyssna på, och jag tror att det här är en skiva som kan skifta lite beroende på humör.

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Inför releasen av "50"
Postad 14:00 3/10 2018 av Henrik Lans. Kategorier: Release, Exklusivt, Intervju

Den femte oktober kryper allt närmare, och om bara ett par dagar släpps Adolphson & Falks nya album "50". Vi bytte några ord med Anders Falk om den kommande plattan för att se vad vi kan vänta oss!Först och främst - frågan som bara måste ställas: Hur känns det?
AF: Vi känner oss mycket nöjda! Totalt sett så har vi jobbat med produktionen i ett knappt år - det är alltid en utmaning att sätta ihop ett helt album och kunna landa i något man är nöjd med. Det har vi dock gjort!

Många artister väljer att fira jubileum med ett samlingsalbum, men inte ni?
AF: Vi har redan släppt flera samlingar under åren, och vi ville hellre göra en ny produktion med låtar som speglar våra liv just nu, men också med en liten blick i backspegeln.

Berätta lite om skivan - vad kan vi lyssnare vänta oss?
AF: Det är ett ganska omväxlande album - både vad gäller ballader kontra mer upptempo, och vad gäller synthbaserad kontra akustiskt.

I tillägg till sju helt nya låtar så har vi även med ett par äldre alster i ny kostym. Dels har vi gjort en egen version av en av de första låtarna vi någonsin fick utgivna på skiva, Barbro Hörbergs "Kände du kylan" som vi tonsatte 1972, och dels så har vi gjort en ny version av "Tensta Torg" från 1975. Den finns tidigare med på albumet Nattexpressen och som B-sida på singeln Tillsammans, och de två låtarna får representera det långa tidsperspektivet.

Finns det någonting speciellt minnesvärt från jobbet med plattan?
AF: Ett av dom härligaste tillfällena var när vi på chans bad basisten Kristofer "Krydda" Sundström att, helt spontant, lägga ett bassolo på en av de nya låtarna, "Större än förut". Vi visste inte själva vad för sorts solo vi skulle ha och just bas är ju inte det vanligaste soloinstrumentet i en pop-låt precis. "Krydda" tog sig an uppgiften med ett härligt spelhumör och presterade något vi inte hade väntat oss. Lyssna in det solot så förstår ni vad vi menar! Vi hade själva en lycklig stund som åhörare!

Och till mångas stora glädje så blir det inte bara ett digitalt släpp, utan även en fysisk skiva?
AF: Det stämmer! Vi trivs själva med att göra album som förutom digitalt också finns i fysisk form. Det är visserligen ganska pyssligt och tidskrävande att ta fram ett CD-album - rent digitala släpp är mycket enklare - men det är ju till slut till stor del publiken som påverkar vad det blir. Vi har fortfarande en ganska stor äldre lyssnarskara som gärna vill ha en CD att hålla i handen.

Och bara någon månad efter skivsläppet så är det dags för stor turné. Vad kan vi vänta oss av den?
AF: För första gången blandar vi akustiskt och synthversioner även på scenen. Vår gamla synthmästare Greg FitzPatrick ska vara med, tillsammans med Dagge Lundquist på trummor, Hasse Loelv på piano och dragspel och Mankan Marcks på kontrabas, så det kommer bli omväxlande och, tror vi, en intressant och spännande blandning. Det blir fullmatade helaftonsföreställningar med många gamla hits och också en del nytt från albumet.

Och bara för att avsluta - vad har A&F för planer de KOMMANDE 50 åren?
AF: Vi fortsätter förstås även 2019 att spela live i olika former och konstellationer - vinterturnén får ge oss inspiration till hur det blir framöver. Sen får vi se vad som händer!

Stort tack till Anders Falk, och vi ser naturligtvis fram emot att höra det nya albumet! 50 finns att köpa och/eller streama från och med nu på fredag 5 oktober!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Jubileumsturné
Postad 12:00 23/9 2018 av Henrik Lans. Kategorier: Live

För att fira 50 år tillsammans, och för att ackompanjera den nya skivan, så ger sig Adolphson & Falk ut på vägarna tillsammans med vännerna Fitzpatrick, Lundquist, Marcks och Loelv. Hittills är tolv spelningar bokade - du hittar dem alla, med info om var de är och hur du får tag på biljetter, under rubriken Spelningar i menyraden. För en enkel överblick för de som vill planera bästa resrutten så bjuder vi även på en karta:


Original map by Kildor (CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)), via Wikimedia Commons, amended by Henrik Lans released under the same terms.

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Ny singel - En väg som leder mig hem - släpps idag!
Postad 10:00 21/9 2018 av Henrik Lans. Kategorier: Release

Adolphson & Falk bygger broar över årtionden med andra singeln från det kommande jubileumsalbumet.Idag släpper Adolphson & Falk den andra singeln från det kommande jubileumsalbumet (som bara är ett par veckor bort). En väg som leder mig hem hämtar inspiration från olika delar av A&F-historien. Spirituellt känns det för mig som en självklar fortsättning på Vintertivoli-skivan, men vi hittar även stämmor och digitala trummor från andra halvan av åttiotalet, och jag tycker mig till och med skönja en liten blinkning till underskattade Färd i ett regn, första singeln från albumet 454.

Arrangemanget är som vanligt väl uppbyggt, och förutom Tomas och Anders medverkar Dagge Lundquist på trummor (som såklart också har spelat in och mixat), Kristofer Sundström (elbas), kören Katarina Pop (under ledning av Arvid Svenungson, även piano) och stråkkvartetten Migdahl Strings till att lyfta den här låten rejält vartefter den växer till sig. Det här är en låt som bör avnjutas på ganska hög volym, gärna i ett par bra hörlurar, för att man ska känna hela vidden i den. Den har kanske inte riktigt samma omedelbara hit-känsla som till exempel Just då eller Ifrån, men jag tror att det är en låt som växer sig på en med tiden - som till exempel Vemod (Vintertivoli), Våga igen (Det svåra valet) eller för den skull Fångad som ett djur (I nattens lugn).

Albumet, som har den logiska titeln 50, släpps 5 oktober, och om de första två singlarna är något att gå efter så kommer det bli en höjdare!

Det finns 5 kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

22:38, 21/9 2018,
Göran Uddeborg:
Bilden har en intressant tematisk koppling till omslaget till "Just då". Nu blir jag nyfiken på hur albumet kommer SE UT, inte bara hur det kommer låta!
23:34, 21/9 2018,
Henrik:
Jag har nog utgått från att albumets omslag är den bild som hör till vår artikel "I år händer det grejer."... men det kanske inte alls stämmer. :-) Och ja, jag är lika spänd som du!
10:40, 22/9 2018,
Göran Uddeborg:
Jag trodde nog samma sak, men nu är jag inte lika säker längre.

Sedan finns det ju både fram- och baksida på ett album. (Åtminstone de traditionella fysiska albumen.) :-)

Om några veckor vet vi!
14:42, 22/9 2018,
Henrik:
Det är alltid kul att spekulera! Det finns ju såklart element som hänger ihop, men samtidigt så känns grafiken på "Just då" lite mer 80-tal, medan månen på "En väg som leder mig hem" för tankarna till "Ännu vidare".

Men som sagt - om bara ett par veckor så vet vi både hur det ser ut och låter!
23:56, 2/10 2018,
Henrik:
Nu är omslaget släppt - se diskografin! Det var onekligen mer likt singelomslagen än promobilden. :-)
Adolphson & Falk i Musiklunchen i P4 Jönköping
Postad 08:00 20/9 2018 av Henrik Lans. Kategorier: Live, TV/radio

A&F på en bärande våg från din radio.

Igår tog Tomas och Anders gitarrerna med sig på tåget ner till Jönköping för ett besök på Sveriges Radio. I säsongens första Musiklunchen hade P4-folket ställt till med en liten konsert i entrén till radiohuset. Bland de 40-50 personerna i publiken fanns flera stora fans som berättade kort om sitt förhållande till bandets texter och musik genom årtiondena, vilket varvades med Anders och Tomas berättelser om sin bakgrund (i bland annat näraliggande Eksjö).

Programmet finns att lyssna på i 30 dagar via P4 Jönköpings hemsida här (hoppar direkt till där konserten börjar, klicka bara på den P4-rosa pilen vid programmets titel); och här finns ett extranummer som inte var med i sändningen.

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Det rör på sig.
Postad 12:00 14/9 2018 av Henrik Lans. Kategorier: Nyheter

Nu är det saker på gång i A&F-världen igen. Håll koll på dina favoritkanaler under den kommande veckan. Trevlig helg önskar vi på adolphsonfalk.com!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar