Release - Vita nätter!
Postad 14:00 29/1 2014 av Henrik Lans.

Väntan är äntligen över - idag släpper Adolphson & Falk nya mini-albumet Vita Nätter! Läs allt om nya plattan här!I december gjorde Tomas Adolphson, Anders Falk, Mankan Marcks och Hasse Loelv tillsammans med gästsolisten Lisa Larsson äntligen klart studioinspelningarna av sångerna som skrivits för Stadsteaterns uppsättning av Fjodor Dostojevskijs kortroman "Vita nätter" under 2012, och idag släpps alltså mini-albumet med samma namn. De sex låtarna finns digitalt på Spotify (iTunes kommer, såvitt jag förstår), och det finns även en mindre upplaga (500 stycken) CD-skivor pressade för de som fortfarande föredrar fysiska media; dessa kommer att finnas till försäljning inom kort - håll koll på bandets officiella kommunikationskanaler! Om du inte kan ge dig till tåls, så läs vidare - du har chansen att vinna ett ex lite senare!

Anders Falk berättar om hur det kommer sig att den här skivan kom till:
Det började med att vi gjorde några A&F-konserter på Soppteatern på Stockholms stadsteater - en timmes musikalisk underhållning på lunchtid. Konserterna ledde till att vi gjorde ytterligare en produktion tillsammans med Ole Forsberg, skådespelare och konstnärlig ledare för Soppteatern. Vi var under dessa föreställningar tre på scenen, Ole matchade våra sånger med monologer med texter som på olika sätt närmade sig och speglade våra textteman. Ur det samarbetet växte sedan idén om Vita nätter fram - Ole bad oss skriva sånger till en dramatisering han ville göra på Dostojevskijs kortroman Vita Nätter. Den handlar om ett möte mellan en ung kvinna och en ung man under fyra sommarkvällar i St Petersburg. Vi var inte själva med i föreställningen, utan tre av Stadsteaterns skådespelare framförde pjäsen; Lisa Larsson som Nastenka, Shebly Niavarani som den unge mannen och Lars-Göran Persson som författaren, dvs. Dostojevskij själv.

Är det stor skillnad att skriva musik som ska passa in i ett existerande material som är skapat av någon annan jämfört med er vanliga process? Hur stor frihet har ni haft i arbetet?
Vi har haft full frihet att skapa sångerna utifrån pjäsens handling. Vi har själva valt texttema och position i pjäsen, men förstås i samråd med Ole Forsberg. Det är väldigt roligt och intressant att försöka göra sånger som sitter rätt i en given handling och som ska stärka skådespelet. Texterna ska matcha storyn och vara med om att föra handlingen framåt. Man skriver inte vanliga "hits" utan sånger som ska stämma in i ett sammanhang - och samtidigt kunna stå för sig själva. Det är på ett sätt befriande, man börjar ju inte från noll utan Dostojevskijs text ger inspiration och uppslag. Melodierna ska också stämma in i en karaktär som passar Dostojevskijs berättelse.

För andra gången på kort tid så har ni på den här skivan, och i föreställningen, jobbat ihop med en kvinnlig sångerska. (Förra gången var med Blue Peace.) Hur mycket skiljer det sig från den vanliga rutinen? Har ni tvingats angripa inspelningarna på något annat sätt än vanligt, och hur har det påverkat resultatet?
Den stora skillnaden är att man först skriver en sång i en tonart som passar oss själva och som ger en viss klang och uttryck åt sången. Om en kvinnlig sångerska ska ta över måste tonarten anpassas till hennes röstläge och då sker något med grundklangen i sången. Oftast funkar det bra och ibland blir det till och med intressantare men det kan också gå åt fel håll... Sen får man förstås tänka på orden så att de stämmer med en kvinnas berättelse, men det brukar inte vara något stort problem. Först testade vi alla sånger tillsammans med skådespelarna, sen gick vi in i studion med våra vanliga vapendragare Mankan och Hasse och gjorde musikbakgrunder till skådespelet. Nu när vi gjort vår egen version av sångerna har vi lagt på mer instrument och på det sättet ”förstorat” teaterbakgrunderna och också kompletterat med egna körer. Det har varit ett riktigt roligt arbete.

Vi på adolphsonfalk.com hoppas förstås tillsammans med bandet att du som lyssnare uppskattar den nya skivan. Vill du ha chansen att vinna ditt eget ex? Maila oss då på tavling@adolphsonfalk.com och besvara följande fråga: Förutom Anders, Tomas, Hasse och Mankan - vem gjorde ett gästuppträdande på konserten på s/s Blidösund 28/5 2012? Svaret finns givetvis här på siten för de som inte var där själva, och observera: Senast SÖNDAG 2/2 KLOCKAN 17:59 svensk tid måste vi ha ditt svar, och av rätt inkomna lösningar kommer vi att dra TRE VINNARE som får varsitt ex av albumet med posten veckan efter! Lycka till och trevlig lyssning!

(Eftersom denna artikel innehåller en tävling så stänger vi kommentarerna tills den är avslutad. Har du något att säga så håll ut till på söndag kväll! :-))

Det går inte att kommentera den här artikeln.