Effektivitet genom samverkan!
Postad 17:15 7/2 2015 av Henrik Lans. Kategorier: Historia, Trivia

Tack vare en av våra läsare kan vi här presentera en riktig raritet i Adolphson & Falk-historien!

En gren av Adolphson & Falks katalog som man som samlare snabbt inser kommer kräva energi om man vill fullborda är alla kassetter som har kommit genom åren. Jag tänker då inte på de officiella albumen (från Nattexpressen fram till Indigo) som finns släppta i det gamla fina MK-formatet (de flesta av dessa brukar dyka upp på Tradera och på second hand-butiker lite då och då), utan jag tänker främst på alla samlingskassetter och liknande som finns. Dels så finns såklart de vanliga samlingarna (från alla möjliga håll - OK, Slitz och FiB-Aktuellt är ett par av mina favoriter); promotionkassetterna (Air Tracks från Air Music, Skara Sommarlands Topplista med flera) och så de rena reklamkassetterna (Canons "Hur låter rött?" - som ologiskt nog innehåller "Blinkar Blå" - och Konsum Stockholms 70-årsjubileumskassett med Stockholmsmusik, till exempel) - en veritabel djungel att försöka hålla koll på. De flesta av dessa kassetter (gäller även de CD-skivor och LP:s som finns också) innehåller egentligen bara samma låtar - vissa undantag finns; som till exempel Slitz-kassetten "Bada i hitz!" som, tills dess att samlingsboxen 101010 släpptes, var det enda sättet att få tag på kultlåten "Synt-rock" - men för det mesta är det ett par-tre låtar som återkommer. Men så, rätt vad det är, så stöter man på någonting riktigt speciellt.

Tack vare en av våra läsares försyn, och som alltid med glatt bifall från Tomas Adolphson och Anders Falk så kan vi presentera historien bakom en av de mer ovanliga utgåvorna som finns med A&F - nämligen kassettsingeln (det var ett ord du inte hade hört sedan 1990-talet) Tåget!Bilder: Robert Thorselius

1989 skulle Statens Järnvägar genomgå ett stort förändringsarbete under mottot "Effektivitet genom samverkan". Som brukligt är vid sådana här tillfällen så hade ledningen bestämt att man skulle producera en kort film som skulle kommunicera den nya andan på ett positivt sätt till alla anställda. Mannen som fick uppdraget (och budgeten) till detta arbete var vän med en viss herr Gregory Allan FitzPatrick. Kontakter knöts och Adolphson & Falk ombads att skriva en sång speciellt för ändamålet och fick i samband med detta även spela in en "ganska töntig video" (Anders Falks egna ord) ombort på tåget mellan Stockholm och Norrköping. Själva videon verkar mystiskt nog ha förkommit under årens lopp (åtminstone PÅSTÅR Anders det), men det verkar inte vara någon större förlust rent visuellt - för att återigen citera Anders: "Låten var betydligt bättre än videon enligt min mening!".

Tåget spelades in i Polars legendariska B-studio under 1989 med Klas Wikberg (som då jobbade tillsammans med Greg, och som sedermera blev producent åt bland andra Erik Gadd) framför reglar och knappar. Tomas och Anders stod själva för produktionen och gjorde allting utom elgitarrpåläggen; för dessa lånade Anders in sin kamrat Uffe Jordan. Förutom den här kassetten som delades ut till de anställda, och som är nog så svår att få tag på i dessa dagar (om du har den och kan tänka dig att skiljas från den - hör av dig till mig!), så användes låten även som B-sida när Du låter det ske släpptes som singel från albumet Indigo 1990. Ett stort tack till Robert Thorselius för bilderna på kassett och omslag, och för uppslaget till artikeln! Det här är kuriosa när den är som bäst!

Skriv ny kommentar
Namn:
Websida: (ej obligatoriskt)
Epost: (kommer ej visas)
Kommentar:
När du skriver en kommentar här, kom ihåg att den inte går direkt till
Adolphson & Falk och deras vänner, utan att den sparas här på sidan.
Även om vi vet att de är här och läser lite då och då så finns det ingen garanti för att de ser den.

OBS: När du skriver en kommentar sparar vi ditt namn, din epostadress och
din IP-adress i vår databas. Det gör vi endast för internt bruk, och vi kommer aldrig att
lämna ut dina adresser till någon annan utan åklagarbeslut.

Det finns inga kommentarer till artikeln