På besök i Decibel Studios
Postad 12:30 21/3 2015 av Henrik Lans. Kategorier: Foto, Exklusivt

Anrika Decibel Studios, där bland annat Adolphson & Falk spelat in flera av sina skivor, stängde igen portarna den sista februari i år. Per Mårtén och Dagge Lundquist som har drivit studion sedan 2001 har nu sålt verksamheten, men vi hann göra ett besök på Katarinavägen innan Dagge låste för gott.

(Alla foton i denna artikel av Henrik Lans CC BY-NC-ND.)

Decibel Studios har alltså stängt ned efter hela 45 år i branschen. Många är de som har spelat in här under åren - alla möjliga artister, från gamla rävar som Svante Thuresson, Ulf Lundell och Cornelis Vreeswijk via Just D, Louise Hoffsten och Lasse Winnerbäck till dagens artister som Timo Räisänen, Markus Krunegård och Lykke Li, har varit här. Ja, och så Adolphson & Falk, då, såklart.


På väg in i studio 1 för att prata med Dagge Lundquist, som har drivit Decibel tillsammans med kollegan Per Mårtén sedan 2001, stannar vi till i förrummet och andas in lite historia. Rullbandspelarna finns kvar, men används av förklarliga skäl sällan nuförtiden. På hyllorna här finns mastertaperna till en betydande del av den svenska musikskatten; även sådant som har blivit riktigt stort utomlands - bland annat Ace of Bases "Happy Nation". Av speciellt intresse för besökare till just den här siten, dock, kanske är de två grå lådorna längst upp till vänster, märkta med 1014; det är mastertaperna till A&F-albumet Över tid och rum!


Väl på plats inne i kontrollrummet möter vi så Dagge Lundquist, som bland annat under alla år har funnits med Adolphson & Falk som ständig tekniker. Han berättar att en stor del av anledningen till att de har valt att stänga studion är att vartefter det har blivit enklare och billigare för musiker att spela in sina alster - speciellt demoversioner med digital instrumentering - digitalt i hemmastudio, eller till och med på resande fot, så har efterfrågan på professionell studiotid med proffstekniker minskat; och därför finns det inte längre underlag för Decibel att fortsätta driva sin verksamhet. Både han och Per Mårtén kommer dock att fortsätta i branschen, bara i annan form.

(Jag räknade för övrigt ut att mixerbordet med sina 60 kanaler måste ha mer än 7500 knappar, rattar och reglar. Dagge hade full koll på allihop, verkade det som.)


Rullbanden må ha ersatts av ProTools, men i mångt och mycket använde Decibel fortfarande rent fysiska maskiner för ljudbehandling och effekter. Mellan i princip varje tagning snurrade Dagge på sin stol och petade lite på någon ratt bakom sig för att fintrimma ljudet så att hans mångårigt tränade öron skulle bli nöjda. (Mina amatörlyssnaröron uppfattade sällan några skillnader när han ställde om kompression eller impedans på mikrofoner, men det är han som är proffset...)

(Och såååå många rattar!)


Alla deltagande musiker och sångare (och lyssnare i kontrollrummet) har möjlighet till separat medhörning där man själv kan trimma in balansen mellan de olika ljuden - både i panorering och volym. Ska du till exempel sjunga en stämma som harmoniserar med basgången så kan du höja basen och sänka melodistämman så att du får extra stöd. Otroligt välplanerat.


Att Decibel har varit verksamt i många år märks när man går omkring och tittar i lokalerna. Philicordan, som utvecklades av Philips i början av 1960-talet och såldes i knappa två decennier i olika modeller, var en av de första elorglarna som marknadsfördes för hemmabruk. Den är än idag ett instrument som diskuteras flitigt på musiker- och studioforum för sin speciella klang.


Ett amerikanskt Wurlitzer model 210 fanns också i anterummet till studio 1, även det ett av de mer legendariska instrumenten under 1960-1980-talen; inte minst i USA.


Och - ingen studio är komplett utan en arbetsstation för underhållsarbete och expressreparationer när ett filter eller en kanal går sönder vid precis fel tillfälle. Har har man inte bara extra kretsar, utan man har till och med skaffat redundanta lödkolvar! Kanske är det för att kunna löda i stereo, vad vet jag?

Vi på adolphsonfalk.com vill rikta ett stort tack till Dagge Lundquist och Decibel Studios för att vi fick möjligheten att titta in under en hektisk inspelningsdag, och önskar så klart LYCKA TILL med framtida projekt!

Och vad var det då som spelades in? Tja, titta in igen om en vecka så kanske vi berättar mer om det!

Skriv ny kommentar
Namn:
Websida: (ej obligatoriskt)
Epost: (kommer ej visas)
Kommentar:
När du skriver en kommentar här, kom ihåg att den inte går direkt till
Adolphson & Falk och deras vänner, utan att den sparas här på sidan.
Även om vi vet att de är här och läser lite då och då så finns det ingen garanti för att de ser den.

OBS: När du skriver en kommentar sparar vi ditt namn, din epostadress och
din IP-adress i vår databas. Det gör vi endast för internt bruk, och vi kommer aldrig att
lämna ut dina adresser till någon annan utan åklagarbeslut.

Det finns 1 kommentar till artikeln

21:10, 22/3 2015,
Göran U:
Ja, MÅNGA knappar var det! Det må jag då säga.