I studion med Adolphson & Falk
Postad 12:30 28/3 2015 av Henrik Lans. Kategorier: Foto, Exklusivt

Det var naturligtvis inte av en ren slump vi råkade passera Decibel Studios i slutet av februari, utan det var så klart planerat. Vi blev erbjudna möjligheten att få titta in under en dag då Tomas, Anders och Dagge finputsade pålägg, sång och stämmor på några av de nya låtarna som man har jobbat med för det nya albumet, och den missade vi såklart inte!

(Alla foton i denna artikel av Henrik Lans - CC BY-NC-ND)Som vi berättade om förra veckan så har Decibel Studios nu, efter över 45 år, till sist lagt ned verksamheten. Vi fick dock chansen att titta in under en av de absolut sista dagarna studion höll öppet, och fick ynnesten av att se Tomas och Anders jobba på finslipning av låtmaterialet till det kommande albumet tillsammans med Dagge Lundquist bakom spakarna - precis som på den gamla goda tiden!


Sett inifrån kontrollrummet i studio 1 - Anders och Tomas förbereder och repar in nästa pålägg som ska sättas. Välstämda gitarrer och tydliga utskrifter är viktiga beståndsdelar för studioarbete.


Tomas - inne i studion - gör ett körpålägg. Dagge och Anders följer koncentrerat med på varenda not, stavelse och glissando så att det blir helt rätt.


Tagning efter tagning staplas på varandra i ProTools. Dagge ser nöjd ut med en extra svår liten ton som till slut fallit på plats. Anders sitter bredvid och markerar alla tagningar i sin pärm med plus och minus för att föra bok över vilka fraser som fungerade bäst i vilka inspelningar. Dagge klipper vant ihop under gång för att plocka ut guldkornen för att ha till slutmix senare.


Stilstudie på Tomas som här lägger leadsång på en av de nya låtarna. (Reflexerna i bilden beror såklart på att jag fotograferar genom en glasruta. Det går inte så bra att använda spegelreflexkamera inne i studion under inspelning...)


Koncentrationen är stor när man repeterar och lägger körstämmor. Det är inget snack om att det är ett gäng perfektionister vi har att göra med - varenda ton och taktslag ska sitta rätt. Lyckligtvis så verkar alla tre herrarna ha samma nivå av perfektionism - jag såg inte tillstymmelse till protester eller suckar någon enda gång då frasen "En gång till!" uttalades från kontrollrummet.


En av de nya låtarna har ett otroligt pampigt körparti som växte fram under dagens pålägg. Fyra stämmor (alla med både Tomas och Anders röster), alla tredubbelt inspelade och ihoplagda. Jag kan utan tvekan säga att jag fick vara med när en ny favoritlåt fann sin form under den här dagen.

Det nya albumet, som släpps av Adolphson & Falk tillsammans med Playground Music, kommer att nu att finslipas och mixas klart under de närmaste månaderna och sedan förhoppningsvis ges ut i oktober. Vi väntar med spänning och kommer givetvis att fylla på med mer info vartefter vi får den!

Ett jättestort tack från adolphsonfalk.com till Tomas, Anders och Dagge för att vi fick hälsa på under en spännande inspelningsdag och dokumentera!

Skriv ny kommentar
Namn:
Websida: (ej obligatoriskt)
Epost: (kommer ej visas)
Kommentar:
När du skriver en kommentar här, kom ihåg att den inte går direkt till
Adolphson & Falk och deras vänner, utan att den sparas här på sidan.
Även om vi vet att de är här och läser lite då och då så finns det ingen garanti för att de ser den.

OBS: När du skriver en kommentar sparar vi ditt namn, din epostadress och
din IP-adress i vår databas. Det gör vi endast för internt bruk, och vi kommer aldrig att
lämna ut dina adresser till någon annan utan åklagarbeslut.

Det finns inga kommentarer till artikeln