Adolphson & Falk Live i Strömstad
Postad 17:00 8/7 2015 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Recension

Tyvärr så kan vi inte åka på alla A&Fs spelningar själva, hur gärna vi än skulle vilja. Som tur är så finns det andra som offrar sig för att hålla oss uppdaterade, och därför har jag idag glädjen att lämna över ordet till vår korrespondent i väst-Sverige, Göran Uddeborg, som rapporterar följande från Strömstadskonserten förra veckan:

Den 29 juni var det konsert med Adolphson & Falk i Strömstads kyrka. Inga biljetter och ingen platsbokning så det gällde för entusiasterna att hålla sig framme. När er utsände med sällskap anlände en timme i förväg var det inga problem att få bra platser. Folk strömmade sedan till i ganska jämn takt, och när det var dags för konserten så såg kyrkan ut att vara rätt full.

Detta var en lite annorlunda konsert. Vid entrén så kom först den ena efter den andra ur Laudatekören in i kyrkan. Det är en stor kör, så man hann börja fundera på om A&F skulle dyka upp någon gång. Men sist i raden kom de två herrarna med sina gitarrer. Efter att hahälsat välkomna satte de oss med en gång i stämning genom att inleda med Vidare. En bra låt att börja med; Vidare är en låt som jag tycker man kan hitta mer och mer i. Denna och ytterligare ett antal låtar framfördes av Adolphson & Falk själva. Akustiken i en kyrka är ju speciell, så det lät lite annorlunda. Men fortfarande ganska bekant.

Den stora skillnaden blev när kören kom in. Den leddes av en till synes mycket entusiastisk och engagerad Henrik Mossberg. Lite av det engagemang som Hasse Loelv kan visa när han är med, fast på ett annorlunda sätt där han spelade och dirigerade kören med sina 3-4 händer. (Reds anm: Hasse brukar ju annars också vara bra på att ha många händer.)

En kör i en kyrka är ofta en mäktig upplevelse, och det fungerade riktigt bra med Adolphson & Falks musik. Först ut var Du låter det ske, men det var nog när de kom till Mr. Jones maskin som jag tycker det fungerade allra bäst. Den gav mig rysningar. (Anders valde här att demonstrera hur människan inte har den fullkomlighet som maskinen har. Det gjordes på ett väldigt naturtroget och övertygande sätt. Jag skulle tro att de flesta i publiken trodde att han kom av sig på riktigt...)

Vi var ju i en kyrka, och vi fick även oss tillgodo en kort andaktsstund. Vi fick bland annat chansen att sjunga lite själva, närmare bestämt En vänlig grönskas rika dräkt.

Därefter fick vi ett smakprov från den kommande skivan - en sång om en lindansare, jag vet inte exakt vad titeln var. Den skall bli roligt att höra fler gånger framöver; det räcker inte med en lyssning för att komma med ett mer seriöst omdöme. (Reds anm: Låten heter "Gud var god idag", och det är samma låt som finns med i videoklippen här och här!)

Till avslutningen kom kören med igen, med ytterligare några låtar. Här framfördes också Mr. Jones maskin en gång till, den här gången perfekt i minsta del. Det blev rysningar den här gången också.

Sammanfattningsvis var det väldigt roligt med Adolphson & Falks musik framförd i ett nytt arrangemang med kör. Deras låtar fungerar bra även på det sättet visade det sig. Det blev en ny fin ljudbild, och kyrkoakustiken gjorde ju sitt till. Om jag får lov att önska mig något så vore det nog att kören skulle få vara med mer i själva sången. Nu vet jag inte vad förutsättningarna med repetitioner och liknande var, och vad som skulle varit realistiskt, men önska sig kan man väl få? :-) I den här föreställningen var kören huvudsakligen med och "o:ade". Vid några tillfällen sjöng de enstaka strofer, men i huvudsak fungerade den mer som ett extra instrument. Det var absolut inte fel, det lät imponerande; men jag tror att det finns potential att utveckla detta ytterligare. Vi får väl se, kanske blir det en fortsättning någon gång?

Text av Göran Uddeborg, redigering av Henrik Lans.
Vill du också bidra med text, bild eller video från någon av A&Fs spelningar? Hör isåfall av dig - vår information hittar du under Om siten -> Kontakta oss!

Skriv ny kommentar
Namn:
Websida: (ej obligatoriskt)
Epost: (kommer ej visas)
Kommentar:
När du skriver en kommentar här, kom ihåg att den inte går direkt till
Adolphson & Falk och deras vänner, utan att den sparas här på sidan.
Även om vi vet att de är här och läser lite då och då så finns det ingen garanti för att de ser den.

OBS: När du skriver en kommentar sparar vi ditt namn, din epostadress och
din IP-adress i vår databas. Det gör vi endast för internt bruk, och vi kommer aldrig att
lämna ut dina adresser till någon annan utan åklagarbeslut.

Det finns inga kommentarer till artikeln