Adolphson & Falk i unikt samarbete med Christer Fuglesang
Postad 20:30 2/9 2007 av Henrik Lans. Kategorier: Release, Exklusivt, Intervju

Den 10 september är officiellt releasedatum för Adolphson & Falks singel som bland annat innehåller en nyversion av låten Tyngdlös - men redan den 3 september finns den att ladda ner från iTunes. På singeln medverkar en lite oväntad gästartist. Men vem kan egentligen passa bättre att beskriva tyngdlöshet än någon som faktiskt varit med om det? Den kände svenske astronauten Christer Fuglesang tvekade inte att ställa upp när han blev tillfrågad.
- Han nämnde att han tyckte om vår musik sedan tidigare, berättar Anders Falk för adolphson-falk.com.

Tanken att fråga den berömde rymdfararen om han ville medverka väcktes redan i januari i år. Bandet ville inför nyinspelningen av Tyngdlös höra hans berättelse om hur det faktiskt är att vistas i tyngdlöshet.
- Som kontrast till vår mer själsliga infallsvinkel i sångtexten, menar Anders Falk.
Att få astronauten att medverka var inte helt lätt. Visserligen hade han själv godkänt det, men eftersom han inte får utnyttja sin status för egna kommersiella syften var samarbetet tvunget att godkännas av ESA (European Space Agency). Efter flera telefonsamtal och mail med Christer Fuglesangs officiella kontaktperson på ESA fick skivbolaget klartecken.

Intäkter till stipendiefond
- Tillsammans med Christer beslöt de att eventuella royaltypengar till honom skulle gå till en stipendiefond för forskning på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, berättar Anders Falk.
- Detta tyckte vi själva var en sympatisk lösning, så vi kommer att låta en tredjedel av skivans intäkter gå till samma fond så att även vi själva kan stödja det goda syftet.
Ett stort problem var dock att få astronautens tid att räcka till för att göra inspelningen. Det hela löstes genom att han läste in en tio minuter lång berättelse om tyngdlöshet på en digital diktafon. Den lämnades sedan över till Anders Falk av Christer Fuglesang själv när han var på besök i Sverige.
- Vi diskuterade vad vi i bandet själva hade tänkt oss och hur Christer såg på sin medverkan, säger Anders Falk till adolphson-falk.com.
- Vår första tanke i januari var att lägga in Christer någon minut i början av Tyngdlös. Men materialet innehöll även, för oss, det perfekta slutet. Det kändes självklart att utnyttja mer av hans berättelse till ett andra spår. Vi klippte ihop två och en halv minut där Christer själv berättar hur det är att vara i tyngdlöshet och mailade över den färdiga sången och hans berättelse för godkännande. Vi fick godkännandet och nu är singeln klar.

Fler instrumentala pålägg
Singeln innehåller allt som allt tre spår. Förutom Tyngdlös, som i grunden är scenversionen men med fler instrumentala pålägg (Michael Blair har lagt på percussion och Adolphson & Falk själva har lagt på fler gitarrer) samt Christer Fuglesangs intro och outro, innehåller den alltså ett talspår – Att vara i tyngdlöshet – samt albumversionen av Vidare. Den senare har även den anknytning till Christer Fuglesang, berättar Anders Falk.
- Vi lade med Vidare från albumet för att det var den andra rymdlåten vi tillägnade Christer från scenen. De som inte har albumet får ytterligare en sång att avnjuta.
Singeln släpps digitalt den 3 september och officiellt på cd den 10 september. Omslaget har – förstås – rymden som tema och är designat av Anders Falk och hans son John. Det anspelar på den ryska Sputnik som sköts upp i rymden 1957. Anders Falk minns den händelsen mycket väl.
- Jag gick i andra klass och det var mycket hallå i medierna på den tiden, minns han.
- Man var till och med ute på kvällen och spanade mot himlen för att få en skymt av en liten rörlig prick på himlavalvet.

Adolphson & Falk lär som vanligt inte göra sina fans besvikna. Särskilt inte de som har det minsta lilla intresse av rymden – och vem har inte det? Eller som Anders Falk uttrycker saken för adolphson-falk.com:
- Rymden fascinerar!

Artikel av Anna Gummerus.

Skriv ny kommentar
Namn:
Websida: (ej obligatoriskt)
Epost: (kommer ej visas)
Kommentar:
När du skriver en kommentar här, kom ihåg att den inte går direkt till
Adolphson & Falk och deras vänner, utan att den sparas här på sidan.
Även om vi vet att de är här och läser lite då och då så finns det ingen garanti för att de ser den.

OBS: När du skriver en kommentar sparar vi ditt namn, din epostadress och
din IP-adress i vår databas. Det gör vi endast för internt bruk, och vi kommer aldrig att
lämna ut dina adresser till någon annan utan åklagarbeslut.

Det finns inga kommentarer till artikeln