Historien om Mer jul
Postad 09:30 17/12 2009 av Henrik Lans. Kategorier: Historia, Intervju, Video

I samband med att STIM avslöjat att Mer jul var årets mest spelade jullåt 2008 (upp från tredje plats 2007) så har Anders Falk skrivit en liten berättelse om hur låten kom till.

Anders Falk:
Vi hade, som relativt okända låtskrivare, fått chansen att göra några specialbeställda sånger till det nystartade radioprogrammet Eldorado 1980. Dom gillade det vi gjorde och när det närmade sig jul 1981 frågade Kjell Alinge om vi kunde skriva en special-jullåt till årets sista program. Vi tvekade inte och skrev en sång som textmässigt hade lite Kjell Alinge-anda i sig och som vi gav en ironisk men ändå kärvänlig karaktär.

Eldorados musikproducent Lars-Göran Nilsson hade privat köpt en synt som heter Pro 1 och en liten rytm-box vid namn Dr Rythm. Hemma i vardagsrummet gjorde han det omisskänliga bas och rytm-spåret och spelade in det på ett rullband. I en talstudio i radiohuset utnyttjade vi den gamla hederliga sound on sound-tekniken med två bandspelare, och sjöng vår sång till gitarrkomp mot rytm-spåret. Sen gjorde vi ett pålägg till med två gitarrer och mer sång i refrängerna medan Lars-Göran stod i bakgrunden, en bit bort, och skramlade med bjällror. Högst primitivt men samtidigt charmigt. Efteråt gjorde Lars-Göran det kaotiska julkollaget med samma enkla teknik nere i radioarkivet och mixade in det i slutet.

När sången spelades i programmet var det andra radioproducenter som bad att få låna bandet till andra julprogram. Denna ursprungsversion togs sen med på LP:n Stjärnornas musik, som i övrigt innehåller specialskrivna sånger även av andra artister direkt för Eldorado. Nästa år började Mer Jul spelas ganska mycket både här och där och året efter ännu mer. Efter stadigt ökad radiospelning tre år i rad beslöt vi att göra en mer noggrann inspelning i skivstudio 1984, men med samma ingredienser. Det är den versionen som nu hörs varje jul i både radio och varuhusets rulltrappa. Det året gick julsingeln rakt in på försäljnigslistanlistan. Vi blev inbjudna av Annika Jankell att mima Mer jul framför ett dukat julbord. Den TV-snutten brukar man kunna se på Youtube.

Sen dess har Mer Jul, som ett nyfött barn, växt upp och klarar sig utmärkt bra själv. Och genererar stadigt STIM-pengar till sina stolta föräldrar.

Länktips:
- Eldoradoskivan i diskografin
- STIMs pressrelease
- Mer jul på YouTube

Not: Artikeln är hämtad ur ett mail direkt från Anders Falk. Samma historia finns även återgiven på STIMs hemsida, men den är inte kopierad därifrån.

Skriv ny kommentar
Namn:
Websida: (ej obligatoriskt)
Epost: (kommer ej visas)
Kommentar:
När du skriver en kommentar här, kom ihåg att den inte går direkt till
Adolphson & Falk och deras vänner, utan att den sparas här på sidan.
Även om vi vet att de är här och läser lite då och då så finns det ingen garanti för att de ser den.

OBS: När du skriver en kommentar sparar vi ditt namn, din epostadress och
din IP-adress i vår databas. Det gör vi endast för internt bruk, och vi kommer aldrig att
lämna ut dina adresser till någon annan utan åklagarbeslut.

Det finns inga kommentarer till artikeln