Recension och tävling - 101010!
Postad 20:53 20/10 2010 av Henrik Lans. Kategorier: Foto, Recension, Tävling

En utförlig recension av den nya boxen - och chans att vinna ditt eget exemplar av den begränsade, blinkande upplagan!

Så har den då äntligen kommit – 101010 - Adolphson & Falks efterlängtade samlingsbox – återutgivningen av de fyra åttiotalsalbumen som både nya och gamla fans har efterlyst länge. Så fort jag fick boxen i handen så kände jag spontant att det är en solid och stadig box – den blinkande boxen väger in på knappa halvkilot, och det har inte sparats på varken design eller produktionskvalité. Boxen är formgiven av Anders Ermalm som även var den som designade omslagen på de fyra albumen när de först gavs ut, och han har gjort ett solitt jobb med att blanda de gamla, kända formerna och bilderna med nya grafiska element och nya vinklingar. På det hela taget är det en snygg box – den är gjord för att hanteras och sparas.

Som troligen är bekant vid det här laget finns boxen i två upplagor – en ”vanlig” och en version med en inbyggd blinkande blå lysdiod som är begränsad till 250 numrerade exemplar som inte kommer gå att köpa i vanliga butiker, utan endast vid live-evenemang eller via bandets egen nätbutik på densvenskasynten.se. (De lägst numrerade boxarna (001-010) kommer man att hålla lite på för att lite längre fram göra något speciellt med dem.) Båda boxarna innehåller samma material, den enda skillnaden är elektroniken (och priset, såklart). Vill du ha chansen att vinna en blinkande box? Läs vidare...!

När man öppnar boxen finner man så de fyra klassiska skivorna – Med rymden i blodet, Över tid och rum, I nattens lugn och Det svåra valet – i digipack, samt en bok på åttio sidor vid namn Den svenska synten. Boken, med sina många bilder, innehåller en riklig historia om Adolphson & Falk genom åren och fokuserar inte bara på de två musikanter som givit namn åt bandet, utan den skriver även en hel del om Greg FitzPatrick, LG Nilsson och Dagge Lundquist som alla tre på olika sätt har påverkat bandets sound genom åren. Skapande- och inspelningsprocesserna beskrivs ur flera olika vinklar och manar nästan fram en bild av Adolphson & Falk som en levande organism där åsikter och infall från alla medlemmar i slutänden bakas ihop till en skiva. Vi får även en historia om varje album och de singlar som spunnits loss från dem, en diskografi och – till mångas glädje – texterna till alla låtarna i boxen (alla utom en, om man ska vara nogräknad).

De fyra albumen innehåller, förutom samma låtar som sina föregångare, en hel hög med bonusspår – närmare bestämt 22 stycken! Dessa har i de flesta fall lagts in på de album de ligger närmast i tiden för att skapa någon sorts kronologi; även om det inte stämmer helt så är det nära nog. Vissa föredrar att ha bonusspåren separata från albumen i sådana här boxar, men jag tycker det fungerar fint; Rum för dig hör ihop med Blinkar blå, och då bör de ligga på samma skiva. Alla låtar är helt ommastrade av Dagge Lundquist tillsammans med LG Nilsson och resten av gänget, och i vissa fall är skillnaden rent påtaglig.

Om vi börjar från början, med Med rymden i blodet, så kommer första bonusspåret direkt – Blinkar blå är första låten på skivan; därefter följer hela originalskivan och sedan kommer inte mindre än sju bonusspår – de låtar som spelades in för Sveriges Radios Eldorado och som tidigar har funnits tillgängliga som singlar, singelbaksidor eller på Eldorados samlingsskiva Stjärnornas musik. Här har Dagge jobbat ordentligt och fått fram en dynamik som saknats på originalskivorna – åtminstone på de låtar som fanns på Eldorado-samlingen. Och ja, självklart finns originalversionen av Mer jul med bland Eldoradospåren.

Över tid och rum har fått en lite luftigare känsla – en del låtar som tidigare har känts lite fyrkantiga har nu lite större rymd, och liksom på första skivan får vi ett antal bonuslåtar – för andra gången får vi Mer jul , nu i den klassiska version som fortfarande är en svensk favorit under vintermånaderna, men även den mindre kända (men inte desto sämre) baksidan Julen är en härlig tid. Dessutom får vi Adolphson & Falks kortaste låt någonsin – Metrosynth – samt den akustiska versionen av Tyngdlös som släpptes på singel 2007. Man har även stoppat in den datasignal som fanns på ursprungsskivan, så för den som känner sig hugad så är det bara att gräva fram den gamla Atarin ur vindsförrådet...

Den tredje skivan, I nattens lugn har även den fått mer stuns – instrument och stämmor som tidigare drunknat i Greg FitzPatricks arrangemang verkar ha lyfts fram lite mer, och det känns på det hela taget som en något ljusare skiva än den var i original. Bonusspåren på den här skivan är få; bortsett från singelversionen av Nu lever jag igen (som även fanns med på den ursprungliga CDn) och dansmixen på samma låt från 1996 får vi singelmixen av Någon (signerad Michael B. Tretow) och en intressant skapelse som heter Synt-rock hämtad från tidningen Slitz sommarkassett 1986, en av de mest svårhittade Adolphson & Falk-inspelningarna – åtminstone före oktober 2010.

Sista skivan i boxen är den mer tematiska Det svåra valet som också fått varsam behandling av Dagge Lundquist. Även om vissa låtar på skivan är bra nog att stå helt för sig själva så är det här en skiva där helheten är större än summan av delarna i mitt tycke. Låtarna flyter in i varanda vartefter vi får följa med en storstadsmänniska på en vanlig dag i hans liv, från väckarklockan till TV-fåtöljen. Vi väcks ur vår slummer till bonusspåren där rockmixen på Gatornas armé inleder, och det är också den enda variant vi får på en av låtarna från albumet. Sedan kommer två nyproducerade spår – den helt nyskrivna Gjord för mig, inspelad tidigare i år, och en ny mix på 1-0-0-1-0 (med sångpålägg av Fiona FitzPatrick, Gregs dotter, för den som är intresserad). Därefter kommer en tredje version av Mer jul – den här gången är det jubileumsversionen från 1991 och sen är det slut på det roliga. Trodde ni ja – för den som ger sig till tåls finns det ytterligare ett bonusspår. Vi återkommer till LG bakom allt i en egen artikel lite senare...

Sammanfattningsvis: Boxen är kärleksfullt remastrad och ihopsatt med tanke på bandets fans. I den får vi tillgång till bandets hela åttiotalsproduktion på svenska, minus singeln Cinema (som gjordes innan teamet vi känner som Adolphson & Falk började jobba tillsammans, så den må väl vara ursäktad), några enstaka singel-/maxiversioner samt den ratade (men i mitt tycke helt OK) melodifestivalslåten När morgondagen gryr från 1985. Bortsett från dessa få undantag finns allting där, samlat och avpolerat. Ett gediget paket åttiotalsmusikhistoria, helt enkelt.För att vinna ditt eget ex av den blinkande boxen, nummer 123/250 för att vara exakt, krävs det att du kan din Adolphson & Falk-historia. Vi vill ha NAMNEN PÅ TRE STÄDER som förekommer i bandet texter (inte nödvändigtvis på skivorna i boxen) och vilka låtar de kommer ifrån. (Notera att det måste vara riktiga namn på städer, ordet ”vara” är inte samma sak som orten Vara, till exempel. Skicka ett mail med ditt svar, ditt namn/adress och din epostadress till tavling@adolphson-falk.com senast fredag 29/10 klockan 12.00 svensk tid så drar vi en lycklig vinnare från de rätt inkomna svaren under helgen! Det finns en del att välja på, men man kanske får fundera lite. Lycka till! (Vår bedömning om vad som är ”rätt svar” och vem som har vunnit är slutgiltig.)

Det går inte att kommentera den här artikeln.