En vecka kvar, hur står det till med nerverna?
Postad 09:05 12/2 2011 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Intervju

Inför nästa veckas konsert lyckades vi fånga Tomas, Anders och Greg i flykten och ställa lite frågor om deras känslor inför spelningen!

De har spelat ihop i trettio år, men det är först på senare år som Adolphson & Falk har börjat spela live mer regelbundet - och nu i Göteborg blir det faktiskt första gången vi får se Greg live på scenen också (bortsett från de kortare spelningarna på Kolingsborg och Bengans och i TV4s Nyhetsmorgon i samband med releasen av samlingsboxen). Vi tog pulsen på de tre huvudpersonerna inför den historiska konserten.

Berätta lite om hur ni känner inför att stå på scenen, och vad det har betytt för er musik på senare år?

Anders Falk: I och med att vi inte precis nötte ut oss på spelningar på 80-talet - vi gjorde bara en större turné 1985 i södra och mellersta Sverige - känner vi verkligen nyupptäckandets glädje när vi nu gör våra konserter, allt ifrån större spelningar med flera musiker på scen till bara vi två på tu man hand på Soppteatern på Stockholms stadsteater. Vi vill gärna göra olika typer av framträdanden. Det är två helt olika saker att göra musik på en scen och i en inspelningsstudio. Ett helt annat sätt att rikta energi. Det är klart roligt att göra och att lära.
Tomas Adolphson: För min del är det ett oerhört lyft att vi nu gör liveframträdanden. Känslan av att vara utlämnad till vad som händer i stunden är fantastisk, långt från det skyddsnät som förstås finns i studiosammanhang. Dessutom har vi nog båda uppfattat att våra sånger går fram på ett mycket bra sätt i den lilla skalan och därför ska det också bli häftigt att se hur det blir i Göteborg. Når vi fram även om nu bakgrunderna är så mycket kraftfullare än vad vi är vana vid live? Spännande!

Och Greg - hur känns det för dig att få kliva fram lite mer i spotlighten; från att ha varit "Arr: Greg FitzPatrick" bakom bandet Adolphson & Falk till att nu vara "A&F featuring Greg FitzPatrick"? De allra flesta vet ju vem du är och hur mycket du bidragit ändå, men hur mycket har du stått på scenen tidigare?

Greg FitzPatrick: På sjuttiotalet var jag en av de flitigaste gatumusikerna i Europa. (Reds anm: Läs om Gregs äventyr som gatumusiker i "Den svenska synten" som finns i boxen 101010!) När jag sen kom till Sverige spelade jag regelbundet i olika konstellationer, t ex med Roffe Wickström och Atlantic Ocean. Så nog har jag stått på scen i mina dar, men då var det som basist och trummis. Keyboard har jag mest sysslat med i studiomiljö. Finns det något roligare än att stå på scen med sina kompisar och ha kul ihop och samtidigt roa andra? Jag har för övrigt bara gjort roliga saker i hela mitt liv... och fått betalt för det!

Vad har ni för förväntningar på Göteborgsspelningen, och vad kan fansen förvänta sig?

Tomas: De som har följt oss på senare år vet ju ungefär vilken repertoar vi har haft, men vi lovar att tillföra en del överraskningar...
Anders: Kan man sin Adolphson & Falk så kommer man att känna igen idel gamla 80-talshits.
Greg: Men räkna med att ni inte kommer att känna igen alla tongångar. Vi kommer att överraska med en hel del nya inslag!

Hur förbereder ni er inför konserten? Finns alla gamla arrangemang, samplingar och instrumentpatchar kvar i Gregs digitala byrålådor, eller använder ni de färdiginspelade spåren som bakgrund? Berätta lite om hur skapande-/nyskapandeprocessen fungerar?

Tomas: Vi repar rätt mycket, mest individuellt just nu. För Anders och mig innebär det att återvända till de harmonier som finns på de gamla 80-talsskivorna för det vi kört akustiskt är ibland lite annorlunda och vi får tänka om. Men det är bara spännande!
Anders: Det blir en mix av förinspelade 80-talsljud och nya ljud från senaste plug in-programmen. Vi utvecklar det mellan oss tre.
Greg: Vi bygger och river och bygger igen. Och vi har också med oss min gudson Robin Ekenstam på trummor som extra krydda och förstärkning.

Vad har ni för relation till Göteborg? Har ni några speciella minnen därifrån?

Tomas: Jag bodde i Göteborg i fem år när jag gick på Chalmers och dessutom jobbade jag där ett tag efter det, så Göteborg finns i mitt hjärta. Somrarna är fantastiska, tyvärr är det lite svårare att vara entusiastisk när det gäller vintrarna...
Anders: ...och vi skrev faktiskt våra första sånger som hamnade på skiva på Kungs Ladugårdsgatan hos Tomas. Vi fick specialbeställningar från producentlegenden Curre Pettersson att göra melodier åt visartisten Barbro Hörberg. Vi träffades varannan helg och vigde hela veckoslutet åt komponerande.
Tomas: Vi har gjort några riktigt bra akustiska konserter i Stenhammarsalen i konserthuset dom senaste åren också.

Och så till sist - hur ser scenframtiden ut? Blir det några fler konserter framöver?

Anders: Vi har inget inbokat ännu. Göteborgskonserten blir unik i den meningen att det är första gången Adolphson – Falk – FitzPatrick gör en hel konsert ihop, någonsin, men förhoppningsvis inte den sista! Vi räknar förstås med fler upplevelser ihop. Det finns ju som sagt inget roligare...
Tomas: Jag känner en stor glädje och inspiration av att vi kan hålla våra gamla sånger vid liv på så många olika sätt och vi hoppas att även synthupplägget kommer att uppskattas på det sätt vi känner att våra andra konstellationer har mottagits!

Stort tack till Tomas, Anders och Greg för att ni tog er tid! Biljetter till spelningen finns fortfarande att köpa via Trancentral Media!

Skriv ny kommentar
Namn:
Websida: (ej obligatoriskt)
Epost: (kommer ej visas)
Kommentar:
När du skriver en kommentar här, kom ihåg att den inte går direkt till
Adolphson & Falk och deras vänner, utan att den sparas här på sidan.
Även om vi vet att de är här och läser lite då och då så finns det ingen garanti för att de ser den.

OBS: När du skriver en kommentar sparar vi ditt namn, din epostadress och
din IP-adress i vår databas. Det gör vi endast för internt bruk, och vi kommer aldrig att
lämna ut dina adresser till någon annan utan åklagarbeslut.

Det finns inga kommentarer till artikeln