Lite mer om Krafter
Postad 10:00 18/4 2011 av Henrik Lans.

I ett för många ganska otippat samarbete släppte rapparen Petter förra veckan sin nya singel Krafter, en låt som fann sin musikaliska grund i en gammal Adolphson & Falk-klassiker. Vi pratade med de inblandade om deras tankar angående projektet.

Rap är väl inte det första man tänker på när man tänker Adolphson & Falk, men trots den förmodade motsättningen så tror jag att många med mig kommer att uppskatta Petters omtolkning av Krafter vi aldrig känner. På ett mycket personligt sätt har han gjort något nytt av låten, utan att, åtminstone i mitt tycke, trampa på originalversionen. Vi som såg konserten på Musikens Hus i Göteborg i februari fick en liten försmak (se förra artikeln om Krafter), men nu är det alltså dags för den "riktiga" releasen!Petter, ur videon till Krafter

Krafter har en väldigt personlig text – kan du berätta lite om tanken bakom den?

Petter: Texten är tänkt som att jag sitter och för en dialog med mig själv – i rappen försöker jag göra en analys av vem jag är, ett försök att förstå mig själv som människa. Jag har alltid varit en sådan som håller igång hela tiden, ständigt på tårna på dagen – och på nätterna också, för den delen. När jag för ett par månader sedan fick diagnosticerat att jag har lätt ADHD så var det som om poletten trillade ner – det gjorde att jag själv förstod några av de vägval jag har gjort under åren. Jag ser det inte som något negativt - tvärtom så är det någonting jag har lärt mig att hantera och förvandla till positiv energi! Jag har alltid varit en sådan som ständigt tar in nya intryck från omvärlden, utan att riktigt kunna, eller för den delen vilja, "stänga av".

Och då kände du igen dig i textraden från Krafter vi aldrig känner?

Petter: Precis – Tomas sjunger "Jag låter aldrig sinnena vila / dom möter livet öppna och sensibla / jag kan känna med ett finger hur vinden vänder", och det passade in precis på hur jag känner mig! Det var min producent Collén (från Collén och Webb, reds. anm.) som spelade den akustiska versionen av Adolphson & Falks låt för mig, och då kände jag att jag absolut ville göra någonting med den, den var perfekt att bygga någonting runt! Jag har också försökt låna in ord och delar av Anders text för att knyta an till originalet.

Hur kom du i kontakt med Tomas och Anders?

Petter: Jag satte mig helt enkelt och skrev ett långt och personligt mail till dem och förklarade min tanke med låten och varför jag ville skriva texten. De älskade idén och hur jag hade fått ihop låten - de har varit suveräna att jobba med; alltid glada och tillmötesgående, och verkar lika laddade som jag nu inför lanseringen! Jag hoppas att de också är nöjda med resultatet – själv tycker jag att det är en av de absolut bästa låtarna jag har skrivit! Och så är det såklart kul att de ville vara med i videon.

Lite vänskaplig sparring mellan tagningarna.

Tomas och Anders – ni är ju själva inte direkt främmande för att testa nya versioner av era låtar. Vad tycker ni om Petters version?

Tomas: Bara kul! För det första är det så klart kul att vi får en av våra gamla låtar uppmärksammad och lanserad i ny kostym, plus att det är kul att Petter verkligen har fått fram sin alldeles egna tolkning av den.

Anders: Jag är verkligen imponerad av Petters version! Det är en väldigt fin kontrast mellan hans energi och dynamik i verserna och Tomas lite mer tillbakalutade sång i refrängerna - plus att textinnehållet naturligtvis är starkt. Jag har träffat Petters pappa, som är arkitekt, inom ramen för ett par projekt jag har jobbat med, och jag känner igen intensiteten, det stora kunnandet och viljan att satsa fullt ut i både far och son. Kreativiteten har verkligen gått i arv där, om än i olika konstformer!

Om vi ser till texten – Petter tolkar om den från att ursprungligen beskriva en människa som accepterar sin litenhet i ett oändligt universum till att beskriva kampen med att försöka få plats med så många intryck och tankar som möjligt i en splittrad hjärna. Var det ett perspektiv ni själva tänkt på?

Anders: Hans tolkning var rejält överraskande och väldigt intressant! Våra texter har ju ofta ett visst tolkningsutrymme, och hans text har ett ovanligt starkt och personligt budskap som han sedan "sätter in" i mina mer allmängiltiga ord, och då blir det direkt ett spänningsförhållande.

Tomas: Han har verkligen fått till en stark text – otroligt välgjort. Och självklart känns det bra att han ville "ta hjälp" av oss för att berätta om sina tankar!

Hur mycket har ni deltagit under själva produktionen?

Anders: På själva låten så har Petter utgått från vår akustiska skiva Vidare och samplat därifrån, och då är det framförallt gitarrkompet och Tomas sång som kommit med, men lyssnar man riktigt noga så kan man höra både Mankan Marcks kontrabas och Calle Bagges pianopålägg också. Otroligt häftig ljudbild.

Tomas: Sedan är vi ju som sagt med i videon. De som skötte inspelningen var otroligt proffsiga och det kändes riktigt häftigt att få filma i den klassiska boxningslokalen under St. Eriksbron. Det kändes verkligen att det var ett ställe där det hänt en del genom åren, och jag hoppas det kommer fram i videon.

Anders: Greg har gjort en skön remix av Krafter också, som har hämtat lite mer inspiration från åttiotalets elektroniska tongångar. Den gillar vi!

Vad är planerna med låten framöver?

Petter: Den finns sedan i onsdags för nedladdning via Spotify och iTunes, plus videon på YouTube, och sedan kommer det att komma ett par remixar framöver – dels Gregs och dels bland annat en gjord av de suveräna DJerna Rebecca & Fiona (Fiona är ju som bekant Gregs dotter, reds. anm)! Sedan får vi se – jag hoppas att vi får chansen att spela den live tillsammans framöver, vi får se vilka möjligheter som dyker upp...

Tomas: Det säger vi absolut inte nej till – vi får väl se vem som dyker upp hos vem i framtiden...!

Med det säger vi tack till Petter, Tomas och Anders för att de tog sig tid och önskar stort lycka till med Krafter!

Köp låten: Spotify / iTunes
Se videon: Petter feat. Adolphson & Falk - Krafter
Mer om Petter: Blogg / Facebook / Twitter
Mer om Adolphson & Falk: Hemsida / Facebook
Från arkivet: Krafter vi aldrig känner (akustisk) / Vidare

Skriv ny kommentar
Namn:
Websida: (ej obligatoriskt)
Epost: (kommer ej visas)
Kommentar:
När du skriver en kommentar här, kom ihåg att den inte går direkt till
Adolphson & Falk och deras vänner, utan att den sparas här på sidan.
Även om vi vet att de är här och läser lite då och då så finns det ingen garanti för att de ser den.

OBS: När du skriver en kommentar sparar vi ditt namn, din epostadress och
din IP-adress i vår databas. Det gör vi endast för internt bruk, och vi kommer aldrig att
lämna ut dina adresser till någon annan utan åklagarbeslut.

Det finns inga kommentarer till artikeln