Adolphson & Falk - Jubileumsturné live i Stockholm 5/12 2018!
Postad 19:00 14/1 2019 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Video

Letar du efter det bästa sättet att spendera tre timmar i vintermörkret? Gå på konsert med Adolphson & Falk, vetja!

Något försenat på grund av juletider och jobb kommer så här äntligen en liten artikel om jubileumsturnén! Jag såg konserten på Södra Teatern i Stockholm den femte december, och det var ett Adolphson & Falk i högform som tog emot publikens jubel. Kvällens konsert var det sjätte stoppet av vad som sedemera blivit fjorton (om man hoppas riktigt hårt kanske det blir ännu fler?) på turnén, och det var ett samspelt och intrimmat gäng vi mötte. Tomas och Anders har, som tidigare berättats, sällskap på scen av både Hasse Loelv, Mankan Marcks, Greg Fitzpatrick och Dagge Lundquist under turnén. Just den här kvällen var också flöjtisten Magnus Lindberg med på scen (han är även med och spelar på nya skivan) - något som lyfte flera av de lugnare låtarna ytterligare ett snäpp.

Huvuddelen av konserten ägnas åt de gamla klassikerna, i stora arrangemang med alla sex (eller i vissa fall sju) på scenen. De som gillar de elektroniska arrangemangen kommer inte att bli besvikna, det kan jag garantera! De som gillar de akustiska versionerna får sig också ett par låtar utan synthhjälp - och till och med ett par på bara gitarr med Tomas och Anders solo. Det blev totalt 24 låtar (se låtlistan här) plus en liten snutt av Tensta Torg som spelades under det block där Tomas och Anders berättade om sin historia tillsammans i början av andra akten.

I tillägg till musiken så projicerades rörliga videografik signerad Greg Fitzpatrick på en stor skärm bakom bandet och hjälpte till att ytterligare höja stämningen. (För mer om Gregs bilder - kom tillbaks imorgon!) Jag vet att jag brukar säga att Blidösundsspelningarna förmodligen är bästa sättet att se A&F på, men det här var en enorm upplevelse av ett helt annat slag. Jag tror inte det förvånar någon när jag säger att jag kommer vara på Södran igen om ett par veckor för nästa spelning? (Kvällen blev heller inte sämre av att jag hade fått platsen bredvid bandets gamla producent LG Nilsson, aka Bad Sector, i publiken - en man med stor erfarenhet som i pausen och mellan låtarna kom med många små anekdoter!)

Stort tack till A&F och deras vänner, till Hilda på MTA Production som håller ihop hela turnén och till personalen på Södra Teatern för en toppenkväll!

Så tar vi väl en liten klipp-video från kvällen då när vi ändå är här. Den här är filmad med en iPhone högt upp från andra balkong; och jag är ingen stor filmare under annat än idealiska förhållanden, så hav* tålamod. Ljudet framgår hyggligt bra i alla fall; och det är det viktigaste. Om du har någon som helst tvekan över om du ska gå och se någon av de kvarvarande konserterna så hoppas jag att den här videon får dig att bestämma dig!

*) Även om just Hav faktiskt blev bortklippt ur videon, men det är en annan historia.


Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Adolphson & Falk Live på Blidösund - från 9/2 2015
Postad 17:15 16/5 2016 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Video

Det börjar dra ihop sig till sommar, och det innebär alltsom oftast att det finns möjlighet att se Adolphson & Falk på scen, kanske i det fria, kanske i en kyrka eller högst troligen ombord på någon båt. I år finns alla dessa möjligheter (Kolla spelningsschemat!) - men för dig som inte kan hålla dig så kommer här vår andra video från Blidösundsspelningen i september i fjol. I år ges tre chanser att se A&F ombord - du missar dem väl inte?Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Adolphson & Falk live på s/s Blidösund 2/9 2015
Postad 10:30 7/9 2015 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Exklusivt, Video

Som vanligt var det fullsatt ombord när s/s Blidösund kastade loss från Skeppsbron i onsdags. Anders, Tomas, Mankan och Hasse bjöd på en härlig kväll av musikalisk underhållning - tjugofem låtar in alles (låtlista här), och fyra av dem kan du höra här:Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Med Adolphson & Falk på s/s Blidösund
Postad 18:30 13/6 2015 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Foto, Recension, Video

För sjunde året i rad inleder Adolphson & Falk sommaren med en musikkryssning på fantastiska s/s Blidösund - och vi var såklart med ombord.


Stolar, strängar och stråkar fintrimmas inför kvällens öppningsnummer.


Som det oftast är så var samtliga matbiljetter till kvällens kryssning bokade, och personalen verkade nöjda med trycket på dörren också. Fint väder hjälper alltid till att locka ut spontangäster, och det var ingenting man behövde oroa sig för denna fina junikväll. Vid en fråga om hur många gäster det skulle komma så var svaret - som vanligt - "i stort sett fullt hus". Vill du åka med på spelningen i höst så kan det alltså vara ett tips att vara ute i god tid med biljettbokning.


Som sig bör så blev det mycket musik - hela 25 låtar stod på schemat (låtlista i länken ovan!), fördelade över två akter om en timme vardera. Många av klassikerna, såklart - inklusive några som återkommit från att ha varit borta från repertoaren ett tag; men även två smakprov från den kommande plattan som för första gången testades i skarpt läge. Nog verkade det som om publiken gillade dem...


Stämningen i aktersalongen var som alltid på topp, både bland musikanter och bland publik. Ljuset genom de stora akterfönsten ställer normalt till det lite för foto och filmning, men någonstans halvvägs in i andra akten så brukar det bli ganska bra förhållanden. Som här, till exempel.


Efter väl förrättat värv (nåja, innan extranumren om man ska vara petig) så får bandet motta publikens jubel och till och med en liten blomsterkvast den här gången. Sedan rev man av de två extranumren innan det var dags att umgås lite med publiken, signera skivor och packa ihop för kvällen.

Och hörni, var det inte länge sedan vi hade en liten hopklippsvideo från båten? Jo, jag tyckte det också.
(Nej, tyvärr är inte de nya låtarna med. De håller vi på lite. >:-) )

Alla foton och video är taget av Henrik Lans för adolphsonfalk.com, CC BY-SA-ND

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

En liten hälsning från Anders Falk - och en sista studiovideo!
Postad 12:00 5/6 2015 av Henrik Lans. Kategorier: Nyheter, Exklusivt, Video

Idag presenterar vi stolt den sista videon från vårt studiobesök i februari - lite körläggning på samma stycke som i videon från i onsdags - och i övrigt lämnar vi i denna artikel över ordet till Anders Falk!

Anders Falk:
Vi närmar oss slutet på mixarbetet av nya albumet! 10 nya sånger som vi släpper senare i höst. Vi siktar på release i början av oktober. Inspelningarna började i november och nu är vi nära slutmålet. Mastering är preliminärbokat till nästa vecka. Sen är det dags att börja jobba med omslag och annat. Det är ganska mycket smått och gott som ska göras vid skivutgivningar allt ifrån ISRC- och EAN-koder till korrekturläsning av all omslagstext. Playground music hjälper oss med distribution och marknadsföring.

Det känns verkligen spännande att få ge ut en ny samling Adolphson & Falk-sånger igen. Det är länge sen vi gjorde ett helt album med bara nytt material, faktiskt 16 år sen sist! Vi har förstås hunnit göra akustiska versioner av våra äldre inspelningar, några enstaka singlar, teatermusik och förra året vårt kontorsprojekt med EP:n "Vykort på kontoret", allt hittar du på Spotify. Men det här smäller förstås högre.

Vi producerar tillsammans med vår gamle vapendragare Dagge Lundquist som sitter bakom spakarna i studion och också ansvarar för hela mixarbetet. Vi har lätt att samarbeta efter alla år som vi jobbat ihop.

Vi har haft ganska många musiker till hjälp den här gången. För oss är det ren underhållning att få utnyttja några av Sveriges bästa musiker och höra våra sånger formas i deras skickliga händer medan vi får tycka och styra och ställa.

Inspelningarna gjordes i Decibel, Dagges hemmastudio. När nästan allt var klart sålde Dagge studion, så vi har avslutat i anrika Atlantis på Karlbegsvägen med blåspålägg och mix. Det kändes härligt och hemmavant. Här gjorde vi "Det svåra valet" 1987. Det kändes nästan som i går eller i alla fall i förrgår. Studioägaren Janne Hansson är sig lik, bara några år äldre, och det gamla fina Nievebordet står där det ska och ger rätt värme åt mixarna. Atlantis är inspelningarnas Mecca här i Sverige. Riktigt kul att få avsluta vårt nya album där.

På måndag ger vi oss ut på vår årliga juniseglats med musikbåten Blidösund. Då levererar vi två timmar med vår musik tillsammans med Hasse Loelv och Magnus Marcks. Då kommer vi bland annat att premiärspela två av våra nya sånger i akterkajutan.

Blidösund börjar bli en stark A&F tradition. Det är ganska många år nu som vi gett oss ut i Skärgården med gitarrerna. Har ni inte prövat en seglats med Blidösund har ni något fint att uppleva. Välkomna ombord om ni har vägarna förbi. Och det brukar alltid vara vackert väder när vi seglar ut från Skeppsbron!

Sommarhälsningar
Från Anders F

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Ny exklusiv video från studion!
Postad 19:00 3/6 2015 av Henrik Lans. Kategorier: Exklusivt, Video

Här kommer andra videon från Decibel Studios i februari. Här sjunger Tomas in en melodistämma till en av de nya låtarna (och någon visslar i kontrollrummet). En lite mer utvecklad version på samma parti kommer om ett par dagar.

Och du, bara sex dagar kvar till Blidösund! Du har väl bokat biljett?Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Sommarpremiären rycker närmare + exklusiv video!
Postad 10:30 25/5 2015 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Exklusivt, Video

Bara en helt kort artikel idag för att påminna om att det idag bara är två veckor kvar till sommarpremiären på fantastiska s/s Blidösund! För er som ännu inte har haft chansen att se A&F på Blidösund så kan jag bara återigen rekommendera det - det är en väldigt intim och nära miljö som lyfter fram alla nyanserna i både text, melodier, arrangemang och stämmor på ett väldigt eget sätt - ta chansen i år, vet jag! Bläddra igenom artikelarkivet (Nyheter -> Rubrikarkiv) här på siten för bilder, recensioner och videos om du vill bilda dig en uppfattning om hur det är ombord!

Jag tar också tillfället i akt att lägga ut den första av tre videos från mitt studiobesök i februari. (De andra två kommer under de närmaste veckorna - håll koll!) Här får vi höra Anders lägga del av en stämma på en av de nya låtarna med Dagge och Tomas (och yours truly) i kontrollrummet. Jag har dessutom fått tillstånd av Tomas (som tillsammans med Anders och Dagge firar annandag pingst med att jobba med slutmixning av ytterligare en av de nya låtarna - det börjar närma sig!) att nämna att just den här låten (och kanske ett par till av de nya) möjligens kan tänkas dyka upp ute på böljan den blå, så passa på att lära er texten ordentligt (ingen svår uppgift för just den här biten). Se klippet, och rusa sedan och köp biljetter!Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Mer jul - Live i Göteborg
Postad 01:00 25/12 2014 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Video

Kära läsare - julafton har så sakteliga övergått i juldag, och det innebär för de allra flesta i landet att den värsta julstressen (i den mån man nu utsätter sig någon) är avklarad och man kan krypa upp i favoritfåtöljen med en riktigt tjock bok, en smörgås (min rekommendation: Västerbottenostsill på dinkelknäcke) och ett glas julmust och slappna av. Vi har för året sagt tack och hej till våra vänner Jack Skellington, Benjamin Syrsa, Karl-Bertil Jonsson, Allan Svensson och så klart hela tjocka släkten som cirkulerar kring Sara Hamrell i Tomten är far till alla barnen - den ultimata svenska katastroffilmen. Julmaten ligger inslagen i folie i kylskåpet och en säll stämning sprider sig i hemmen genom landet - ett slags paltkoma kombinerad med posttraumatisk stress.

Men ändå känns det som om någonting saknas. Förväntningarna och spänningen inför det som för många är den största helgen på året. Pysslandet och prasslandet och krullande av snörena på paketen. Dekorerandet, stearinljusen, lackstängerna. All mat, alla clementiner, pepparkakor, Aladdinaskar och all Wienernougat. Nog är det väl så att det skulle rymmas lite, lite... mer jul?

I en inspelning från konserten på Stora Teatern i Göteborg från vinterturnén i år presenterar vi stolt paradnumret Mer jul med Tomas, Anders, Hasse och Mankan!

Till alla våra besökare och A&F-fans över hela världen - en riktigt god jul och god fortsättning! Häng med oss fram till nyår då vi kommer publicera de utlovade läsarbilderna från Göteborgskonserten, och så ser vi fram emot ett spännande A&F-år 2015!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Adolphson & Falk på World Water Week
Postad 16:25 3/9 2013 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Video, Länkar

Jag blev lite lurad av programmet för World Water Week, så för er som blev blåsta på "Blue Peace" i liveströmmen igår så finns en inspelning här - direkt i början. Hoppa sedan in till 38:48 för att se "Flashing Blue"!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Programmen om Kjell Alinge
Postad 17:07 17/8 2013 av Henrik Lans. Kategorier: Video, Länkar, TV/radio

Som utlovat, här är länkarna till gårdagens program om Kjell Alinge:

SVT K-Special - Hemma hos Kjell Alinge (60 minuter)
SR P2 - Det bästa ur Eldorado (120 minuter)

Och för de som vill ha hela videon till Blinkar blå som förekommer i SVT-programmet:

Sevenframes på Youtube

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Lägesrapport och exklusiv video
Postad 11:02 4/9 2012 av Henrik Lans. Kategorier: Nyheter, Exklusivt, Video, Länkar

En liten sammanfattande lägesrapport över vad som är på gång i A&F-världen just nu - och en specialvideo exklusivt för adolphsonfalk.com!

Det är mycket på gång i A&F-världen just nu, och på grund av semester och andra resor har vi inte kunnat följa upp allting så mycket som vi skulle ha velat - så vi sänder ut en vädjan till alla våra läsare: Var du på någon av de konserter vi ännu inte har skrivit om i sommar? Har du bilder, videoklipp eller kan du tänka dig att skriva någonting kort om spelningen? Hör av dig till oss på kontakt@adolphsonfalk.com isåfall så tar vi gärna emot all hjälp vi kan få!

Idag har föreställningen Vita nätter premiär på Soppteatern på Klarascenen på Stockholms Stadsteater - det är en pjäs regisserad av Klarascenens konstnärlige ledare Ole Forsberg som tidigare har framträtt tillsammans med Tomas och Anders på Soppans lunchkonserter; men även gjorde ett kort gästspel på Blidösund i maj. Adolphson & Falk står för musik och sångtexter, och ett par smakprov finns att belyssna på Soppteaterns hemsida länkad ovan - att det är A&F som ligger bakom det tycker åtminstone jag hörs helt klart! Vi missar premiären idag, men finns på parkett vänster, bord 10, i morgon onsdag - kom och säg hej, vetja?

I morgon är det också dags för den sista, än så länge, planerade spelningen för i år - på samma sätt som turnén inleddes på s/s Blidösund i maj så är det även Blidösund som står värd för avslutningsspelningen. Alla biljetter är slutsålda, och vi räknar med att det som vanligt kommer bli en bra konsert med hög stämning! Även där kommer vi finnas med - och för att sätta tonen för kvällen så bjuder vi här på en exklusiv video inspelad på nedre däck på Blidösund i maj där Adolphson & Falk (tillsammans med vännerna Loelv & Marcks) bjuder på klassikern B-sida. Håll till godo, och väl mött på Blidösund!Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Video från Blidösund 28/5 2012
Postad 20:50 7/6 2012 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Video

En liten video med ett par klipp från förra veckans Ångbåtsspelning!Det finns 1 kommentar till artikeln - Skriv en kommentar

23:44, 7/6 2012,
Rikard Jansson:
Det va en fantastisk konsert. Kroppens automatik va bäst. :)
Mer jul i DNs julkalender idag!
Postad 08:34 7/12 2011 av Henrik Lans. Kategorier: Video

Även om den inte får komma med på den nyutgåvan av Vidare så är A&F inte främmande för att spela sin julklassiker Mer jul - åtminstone inte när årstiden är rätt...

DNs julkalender

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Video från Uppsalaspelningen!
Postad 19:47 15/8 2011 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Exklusivt, Video

Ett litet hopklipp av fyra låtar från fredagens akustiska konsert på Restaurang Lingon!
Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Video från Blidösund
Postad 12:56 18/7 2011 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Video

Som utlovat - lite klipp från Ångbåtsspelningen på s/s Blidösund 4/7 2011.

Klipp från Bakgård, Fångad som ett djur, 1-0-0-1-0 och I nattens lugn.

(Kvalitén är inte kanon, och det har många anledningar; halvtaskig videokamera, trängsel och gungig båt är bara några av dem...)

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Idag släpps Krafter!
Postad 12:15 13/4 2011 av Henrik Lans. Kategorier: Nyheter, Live, Release, Exklusivt, Video, Covers, Länkar

Nu finns Petters Krafter ute för nedladdning på iTunes och Spotify!Skivomslag - Petter feat. Adolphson & Falk - KrafterI nästa vecka återkommer vi med en intervju med Petter, Tomas Adolphson och Anders Falk där vi låter dem berätta lite mer om låten och produktionen. Tills dess bjuder vi här på en exklusiv video från Adolphson & Falks konsert i Göteborg från i februari i år, samt lite länkar där du kan köpa låten och läsa mer!

Köp låten: Spotify / iTunes
Se videon: Petter feat. Adolphson & Falk - Krafter
Mer om Petter: Blogg / Facebook / Twitter
Mer om Adolphson & Falk: Hemsida / Facebook
Från arkivet: Krafter vi aldrig känner (akustisk) / Vidare

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

25-årsjubileum!
Postad 08:15 15/3 2011 av Henrik Lans. Kategorier: Nyheter, Live, Exklusivt, Historia, Intervju, Video

Idag är det exakt 25 år sedan Adolphson & Falk toppade Trackslistan med Ifrån; någonting vi självklart inte missar att uppmärksamma här på den officiella fansiten!

Radioprogrammet Tracks lades tyvärr ner av Sveriges Radio tidigare i år, men vi är många - i ett stort åldersspann - som har glada minnen från lördagseftermiddagarna med Kaj Kindvall. Den 15 mars 1986, knappa 18 månader efter att programmet börjat sändas, fick Trackslistan sin första svenskspråkiga etta; det var inga andra än våra vänner i Adolphson & Falk som stod för den - och precis just idag är det 25 år sedan Ifrån (en av mina personliga all-time A&F-favourites) skrevs in i historieböckerna!

Berätta lite om hur det gick till när ni spelade in Ifrån. Hade ni på känn att den skulle bli så stor som den blev?

Anders Falk: "Jag tror inte att någon av oss fem förstod att det var Ifrån som skulle bli den stora hiten från albumet - vi trodde mer på Någon. När I nattens lugn släpptes började Ifrån emellertid höras på radion omgående - och det mycket! Lasse Wiggman på Air Music lät pressa en promotion-singel för att den skulle kunna testas på Tracks, och resultatet blev en förstaplats - två veckor i rad!"

LG Nilsson (som producerade albumet under pseudonymen Bad Sector) fyller i: "Ingen av de låtar vi spelade in föll på plats direkt, men Ifrån kändes någorlunda stabil från början. Vi fick till ett bra tryck med tunga trummor och skönt sväng med blåsinstrumenten som är lite av gimmicken i låten."

Anders: "Ur min synvinkel kände jag mig verkligen nöjd över karaktären som Greg hittade i arrangemanget, där synthslingan från första versen kompletteras med häftigt blås i vers två som sedan utvecklas i vers tre och fyra. Pianosolot var det inte heller något fel på."

LG igen: "Slutresultaten på inspelningarna blev aldrig som någon av oss tänkte... det blev alltid bättre! Det berodde på att vi aldrig gav upp och att vi fem tillsammans pressade på med idéer och uppslag tills det inte gick att göra bättre. Först då var det klart. Om vi kände på oss att det gick att göra något mer fyndigt så gjorde vi det. Vi var hungriga. Vi slarvade inte med någon del."

Anders - du har tidigare sagt att du är väldigt nöjd med just den här texten. Berätta lite om hur den kom till?

Anders: "Melodin till Ifrån var, som nästan alltid, klar innan det var dags att skriva text. Det är en ganska speciell och inte sällan jobbig process att börja från ingenting och hitta ett texttema som i sig är intressant och också "låter bra" när man sjunger och som stämmer med melodin så att text och musik bär varandra.

Det första i texten jag skrev var "Vi reser inte till nånting, vi reser ifrån". Det låg rätt i munnen, lät intressant och var en textmässigt utvecklande fras att arbeta vidare med. Sedan var det dags att börja väva en historia som verkligen betyder någonting. I det här fallet ett ganska starkt, allmänmänskligt innehåll; det klassiska att man alltid tvingas Lämna i någon form - att man aldrig får Behålla. Sedan ska texten helst utvecklas i en riktning där varje rad på något sätt tar avstamp från tidigare innehåll. Helst ska ingen rad "trampa vatten" utan vara stark i sig och leda vidare till nästa, så att sången växer mot slutet."

Ni spelade även in en engelsk version av låten?

Anders: "Ja, Air ville testa den europeiska marknaden igen, så Greg (FitzPatrick) skrev den engelska texten till Just Left Behind. Vi var för en gångs skull faktiskt med alla fem och gjorde en playbackversion på Sky Channels nordiska kväll - Dagge (Lundquist) spelade trummor och LG spelade pianosolot iklädd frack (se videoklipp nedan, reds anm)! Men det blev ingen Europa-hit, trots detta och att låten testades i Europatoppen (ett program inom ramen för EBU-samarbetet). Hade vi lyckats där hade vi troligen varit rika nu..."

Ni har spelat Ifrån i olika tappningar under åren. Hur anpassar ni den efter olika arrangemang? Ändrar ni på stämmor och liknande?

Tomas Adolphson: "Mycket av stämläggningen vi gör live nu liknar det som finns på ursprungsversionen, men inte allt. Det har fötts nya möjligheter i huvudet vid alla tillfällen vi spelat våra sånger under de senaste 5-7 åren - oavsett om det är på tu man hand eller i andra konstellationer. Ibland testar jag det i stunden och ibland tar jag mig en funderare hemma och känner om det förbättrar soundet. Sedan kan det ju också vara kul att roa sig själv och få lite omväxling..."

Anders tillägger: "Det finns ingen version som slår den första. Men så ska det vara med en Tracks-etta!"

Till slut - kan vi få en anekdot från inspelningen?

LG drar sig till minnes en typisk studiokonversation: "Det sista vi brukade spela in var Dagges trum-fills när vi närmade oss slutmixen - och Ifrån var inget undantag. Oftast var Dagge och jag ensamma i studion vid det här laget.

- Ere'nte lite tomt här, säger jag 1:24 in i låten och tittar på Dagge.
- Kanske det, säger Dagge och tittar på D-drumsen.
- Och här vid 2:10 kan du ju damma på igen...
- OK... Jag kör här vid luckan mellan pianosolot och sången vid 2:27 också.
- Sure, det blir kanon!
- Dags å gå hem nu va?
- Eeee... 2:43 känns lite ödsligt också. Trioler Dagge, trioler!
- Där också? Ja, ja...
- Vid 3:15 får du ta i för kung och fosterland.
- (Dagge dunkar på trumpadsen) Där fick du så ru teg va?
- Nu börjar det likna nåt. Grymt! Men här är det nästan tyst... 3:31, lyssna?
- Det räcker nu, LG. Det är bara fejden kvar... klockan är snart två... måste hem och sova...
- Redan?
- ???
- OK, ses i morrn.

Tomas avslutar med att lägga in en liten protest: "Jag vet att jag var så barnsligt förtjust i dessa trioler att jag hade väldigt svårt att gå hem om det drog ihop sig till triplet time... så alldeles ensamma var ni nog inte!"

Vi avslutar den här artikeln med att bjuda på två videoklipp - dels en liveupptagning från förra månadens konsert på Musikens hus i Göteborg, där Tomas, Anders och Greg backades upp av slagverkaren Robin Ekenstam, och dels en liten "hyllningsvideo" som visar fem olika versioner av 25-årsjubilaren! Vi gratulerar på bemärkelsedagen!

Ifrån 25-årsjubileum av förstaplatsen på Trackslistan!

Ifrån live i Göteborg:
Se även följande sidor:
Ifrån i låtarkivet
Ifrån (akustisk) i låtarkivet
Ifrån (live) i låtarkivet
Just Left Behind i låtarkivet
Promomaxin Ifrån i diskografin
Singeln Just Left Behind i diskografin
Albumet I nattens lugn i diskografin
Samlingsboxen 101010 i diskografin
Live-DVDn Levande på Rival i diskografin

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Adolphson & Falk live i Göteborg 19 februari
Postad 19:15 25/2 2011 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Foto, Exklusivt, Video

Efter genomgång av dryga 400 bilder och en del timmar video - här kommer äntligen sammanfattningen av Göteborgskonserten!

Trancentral Media bjöd 19/2 2011 in till en stor konsert på Musikens Hus i Göteborg - på scenen stod Tomas Adolphson och Anders Falk, tillsammans med sin gamle vapendragare Greg FitzPatrick och slagverkaren Robin Ekenstam. Vi dryga 300 som befann oss i lokalen fick höra hela 19 låtar (se låtlistan nedan) från bandets "storhetstid" - 80-talet! Följ med oss på en resa tillbaka - eller, för er som inte var där, här kommer en sammanfattning - hoppas ni får chansen att se bandet in action vid ett annat tillfälle!


Foto: Henrik Lans
Greg värmer upp synthar och datorer inför kvällen...


Foto: Anders Ripa
...medan hugade fans står och köar utanför Musikens Hus i väntan på en fantastisk kväll.


Foto: Bengt Nordin
Robin Ekenstam, Tomas Adolphson, Greg FitzPatrick och Anders Falk höll fansen både nöjda och underhållna under dryga två timmars spelning!


Foto: Anna Gummerus
Tomas är nöjd med sitt senaste riff.


Foto: Henrik Lans
Anders tar i för allt vad tygen håller i Mr. Jones maskin.


Foto: Anna Gummerus
Gregs placering långt bak på scenen gjorde det svårt att få bilder i digital toppkvalitet, men tro mig - bruset finns bara på bilden; det enda brus som hördes ur högtalarna var vågorna i Hav. Ljudtekniker för kvällen var Pelle Meyer som även var med på bandets spelningar under 80-talet.


Foto: Anna Gummerus
Robin, som för övrigt är Gregs gudson, vevade på och skapade liv och rörelse på scenen. Hoppas vi får se honom tillsammans med bandet fler gånger!


Foto: Bengt Nordin
Anders och Tomas i skön stämsång i blått strålkastarsken.


Foto: Anders Ripa
Efter avslutat värv tog bandet emot sin välförtjänta hyllning. (Sedan blev det hela TRE inrop.)


Foto: Anders Ripa
Det var många som ville passa på att köpa sig en signerad blinkande box, och Tomas, Anders och Greg tog sig gott om tid att prata med sina fans.


Foto: Bengt Nordin
En av besökarna hade turen att få med sig en signerad affisch hem.


Foto: Anna Gummerus
Hela gänget som låg bakom konserten - Trancentral Media, bandet - och så har jag själv lyckats nästla mig in mellan Tomas och Anders. Man får passa på. :-)


Foto: Henrik Lans
Backstagepassen var baserade på konsertaffischen.

Och så var det utlovat ett par videos också, varsågoda!

Klipp från soundcheck - Hav, Från min radio och Mr. Jones Maskin:

1-0-0-1-0:
Låtlistan:
Över tid och rum
Ifrån
Från min radio
Ett hjärta som reser
Mr. Jones maskin
Hav
Vidare
1-0-0-1-0
Gjord för mig
Gränser
Krafter vi aldrig känner
Kroppens automatik
Ljuset på min väg
Stockholmsserenad
Blinkar blå
Extranummer 1:
Bärande våg
I nattens lugn
Extranummer 2:
Nu lever jag igen
Extranummer 3:
5:e avenyn (bara Tomas och Anders)

Sammanfattningsvis blev det en kväll som jag tror att de allra flesta i publiken var överens om var värd både tid och pengar! Nu ser vi fram emot nästa spelning!

Stort tack till de som skickat bilder till oss! Vi har gjort ett urval till den här artikeln, men hoppas på att kunna publicera betydligt fler framöver! Tills dess kan du besöka Anders Ripas Flickr-set eller Bengt Nordins Facebook-album. Har du bilder du vill bidra med? Maila oss! Alla inskickade foton tillhör respektive upphovsman, och de publiceras med tillstånd.

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Ersättningskits för blinkboxar
Postad 16:20 2/1 2011 av Henrik Lans. Kategorier: Video, Länkar, Diverse

I närmare trettio år har vi alla gått i vissheten att så länge som kontrollen blinkar blå så är allt som det ska. Men vad gör man om kontrollen plötligt SLUTAR blinka blå?

På grund av ett tillverkningstekniskt problem med LED-insatsen till den begränsade upplagan av 101010-boxen så går det inte att byta batteri när det väl har tagit slut - och det borde räcka i cirka 4-6 veckor om det får stå på och blinka KONSTANT; betydligt längre så länge boxen hålls stängd. Skulle ditt batteri ändå ha tagit slut så finns möjligheten att beställa ett ersättningskit och (mycket försiktigt) byta ut det.

Du beställer kitet från densvenskasynten.coms specialsida, och det finns även en video där Greg FitzPatrick visar hur man byter insatsen på Youtube.

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Påminnelse och video
Postad 18:42 27/10 2010 av Henrik Lans. Kategorier: Video, Tävling

Det börjar dra ihop sig för chansen att vinna boxen! Dessutom: en snygg video från studion!

Lite mindre än 48 timmar kvar nu att delta i utlottningen av en blinkande box! Vi vill ha namnet på tre städer som förekommer i Adolphson & Falks texter, samt vilka låtar du har hittat dem i. För utförligare regler, se förra postningen! Har du redan skickat in ett svar men inte fått en bekräftelse så skicka igen - undvik ryska bokstäver och ordet Viagra i ärenderaden så ökar dina chanser att komma med i utlottningen markant! ;-)

Dessutom - kolla in den grymt snygga HD-videon från ett studiorep av Gjord för mig! Du hittar den på http://www.youtube.com/watch?v=-LDcBTP9Kz0&hd=1!

Det går inte att kommentera den här artikeln.

En chans till...
Postad 13:59 15/10 2010 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Release, Video

Missade du spelningen på Kolingsborg och signeringen på Bengans? Lugn - här får du en chans till!

Stockholmsserenad
Blinkar blå

Tack till digiphernalia - som är ingen mindre än Greg FitzPatrick själv. :-)

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Adolphson & Falk hyllar Ennio Morricone
Postad 16:54 8/9 2010 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Intervju, Video, Länkar

När kompositören Ennio Morricone tog emot Polar Music Prize i förra veckan fanns många av musikvärldens stora på plats. Självklart så också Adolphson & Falk.

Den italienske kompositören Ennio Morricone, som i år delade Polar Music Prize med sångerskan Björk, är mest känd för sin tidlösa filmmusik, och det var också för den - och för sättet på vilket han befäste trenden för Hur Filmmusik Ska Låta som han fick priset. Över 500 filmer har musik signerad Morricone, och otaliga fler har lånat fraser och melodier. Alla får vi väl någon slags känsla längs ryggraden när vi hör temat till Den gode, den onde och den fule? Tomas Adolphson: "... tänk bara på alla läckra tonsättingar till Clint Eastwoods västernfilmer."

Efter prisutdelningen bjöds på uppträdanden, bland annat en specialskriven hyllningsmelodi till Ennio Morricone, signerad Anders Falk och Greg FitzPatrick, framförd av konstellationen Staygold meets Adolphson & Falk. Greg Fitzpatrick berättar: "Det var egentligen Staygold som fick frågan - de föreslog samarbetet med oss och Polarpris-kommittén tyckte det var en lysande idé." Staygold är en svensk elektronikaduo bestående av Carli Löf och Måns Glaeser som idag ligger på independentbolaget Magnetron. Carli har tillsammans med flickvännen Fiona FitzPatrick (dotter till Greg) även gjort en remix av A&F-klassikern 1-0-0-1-0 som kommer att finnas med i den nya samlingsboxen.

Greg avslutar med att beskriva sin beundran för Morricones förmåga: "Det roligaste med Morricone är alla galna soundtracks han gjorde i början av sin karriär. Med inga pengar och på flera tusen mils avstånd till Hollywood hittade han på saker som skulle aldrig, aldrig sett dagens ljus i USA.", och vi kan bara hålla med. Grattis, Ennio Morricone till Polar Music Prize 2010!

Länkar:
Youtube-video av framträdandet
Staygold på MySpace
Ennio Morricone på Wikipedia
Ennio Morricone på IMDB
Polar Music Prize hemsida

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Historien om Mer jul
Postad 09:30 17/12 2009 av Henrik Lans. Kategorier: Historia, Intervju, Video

I samband med att STIM avslöjat att Mer jul var årets mest spelade jullåt 2008 (upp från tredje plats 2007) så har Anders Falk skrivit en liten berättelse om hur låten kom till.

Anders Falk:
Vi hade, som relativt okända låtskrivare, fått chansen att göra några specialbeställda sånger till det nystartade radioprogrammet Eldorado 1980. Dom gillade det vi gjorde och när det närmade sig jul 1981 frågade Kjell Alinge om vi kunde skriva en special-jullåt till årets sista program. Vi tvekade inte och skrev en sång som textmässigt hade lite Kjell Alinge-anda i sig och som vi gav en ironisk men ändå kärvänlig karaktär.

Eldorados musikproducent Lars-Göran Nilsson hade privat köpt en synt som heter Pro 1 och en liten rytm-box vid namn Dr Rythm. Hemma i vardagsrummet gjorde han det omisskänliga bas och rytm-spåret och spelade in det på ett rullband. I en talstudio i radiohuset utnyttjade vi den gamla hederliga sound on sound-tekniken med två bandspelare, och sjöng vår sång till gitarrkomp mot rytm-spåret. Sen gjorde vi ett pålägg till med två gitarrer och mer sång i refrängerna medan Lars-Göran stod i bakgrunden, en bit bort, och skramlade med bjällror. Högst primitivt men samtidigt charmigt. Efteråt gjorde Lars-Göran det kaotiska julkollaget med samma enkla teknik nere i radioarkivet och mixade in det i slutet.

När sången spelades i programmet var det andra radioproducenter som bad att få låna bandet till andra julprogram. Denna ursprungsversion togs sen med på LP:n Stjärnornas musik, som i övrigt innehåller specialskrivna sånger även av andra artister direkt för Eldorado. Nästa år började Mer Jul spelas ganska mycket både här och där och året efter ännu mer. Efter stadigt ökad radiospelning tre år i rad beslöt vi att göra en mer noggrann inspelning i skivstudio 1984, men med samma ingredienser. Det är den versionen som nu hörs varje jul i både radio och varuhusets rulltrappa. Det året gick julsingeln rakt in på försäljnigslistanlistan. Vi blev inbjudna av Annika Jankell att mima Mer jul framför ett dukat julbord. Den TV-snutten brukar man kunna se på Youtube.

Sen dess har Mer Jul, som ett nyfött barn, växt upp och klarar sig utmärkt bra själv. Och genererar stadigt STIM-pengar till sina stolta föräldrar.

Länktips:
- Eldoradoskivan i diskografin
- STIMs pressrelease
- Mer jul på YouTube

Not: Artikeln är hämtad ur ett mail direkt från Anders Falk. Samma historia finns även återgiven på STIMs hemsida, men den är inte kopierad därifrån.

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar