Effektivitet genom samverkan!
Postad 17:15 7/2 2015 av Henrik Lans. Kategorier: Historia, Trivia

Tack vare en av våra läsare kan vi här presentera en riktig raritet i Adolphson & Falk-historien!

En gren av Adolphson & Falks katalog som man som samlare snabbt inser kommer kräva energi om man vill fullborda är alla kassetter som har kommit genom åren. Jag tänker då inte på de officiella albumen (från Nattexpressen fram till Indigo) som finns släppta i det gamla fina MK-formatet (de flesta av dessa brukar dyka upp på Tradera och på second hand-butiker lite då och då), utan jag tänker främst på alla samlingskassetter och liknande som finns. Dels så finns såklart de vanliga samlingarna (från alla möjliga håll - OK, Slitz och FiB-Aktuellt är ett par av mina favoriter); promotionkassetterna (Air Tracks från Air Music, Skara Sommarlands Topplista med flera) och så de rena reklamkassetterna (Canons "Hur låter rött?" - som ologiskt nog innehåller "Blinkar Blå" - och Konsum Stockholms 70-årsjubileumskassett med Stockholmsmusik, till exempel) - en veritabel djungel att försöka hålla koll på. De flesta av dessa kassetter (gäller även de CD-skivor och LP:s som finns också) innehåller egentligen bara samma låtar - vissa undantag finns; som till exempel Slitz-kassetten "Bada i hitz!" som, tills dess att samlingsboxen 101010 släpptes, var det enda sättet att få tag på kultlåten "Synt-rock" - men för det mesta är det ett par-tre låtar som återkommer. Men så, rätt vad det är, så stöter man på någonting riktigt speciellt.

Tack vare en av våra läsares försyn, och som alltid med glatt bifall från Tomas Adolphson och Anders Falk så kan vi presentera historien bakom en av de mer ovanliga utgåvorna som finns med A&F - nämligen kassettsingeln (det var ett ord du inte hade hört sedan 1990-talet) Tåget!Bilder: Robert Thorselius

1989 skulle Statens Järnvägar genomgå ett stort förändringsarbete under mottot "Effektivitet genom samverkan". Som brukligt är vid sådana här tillfällen så hade ledningen bestämt att man skulle producera en kort film som skulle kommunicera den nya andan på ett positivt sätt till alla anställda. Mannen som fick uppdraget (och budgeten) till detta arbete var vän med en viss herr Gregory Allan FitzPatrick. Kontakter knöts och Adolphson & Falk ombads att skriva en sång speciellt för ändamålet och fick i samband med detta även spela in en "ganska töntig video" (Anders Falks egna ord) ombort på tåget mellan Stockholm och Norrköping. Själva videon verkar mystiskt nog ha förkommit under årens lopp (åtminstone PÅSTÅR Anders det), men det verkar inte vara någon större förlust rent visuellt - för att återigen citera Anders: "Låten var betydligt bättre än videon enligt min mening!".

Tåget spelades in i Polars legendariska B-studio under 1989 med Klas Wikberg (som då jobbade tillsammans med Greg, och som sedermera blev producent åt bland andra Erik Gadd) framför reglar och knappar. Tomas och Anders stod själva för produktionen och gjorde allting utom elgitarrpåläggen; för dessa lånade Anders in sin kamrat Uffe Jordan. Förutom den här kassetten som delades ut till de anställda, och som är nog så svår att få tag på i dessa dagar (om du har den och kan tänka dig att skiljas från den - hör av dig till mig!), så användes låten även som B-sida när Du låter det ske släpptes som singel från albumet Indigo 1990. Ett stort tack till Robert Thorselius för bilderna på kassett och omslag, och för uppslaget till artikeln! Det här är kuriosa när den är som bäst!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Grattis LG Nilsson!
Postad 09:32 5/5 2011 av Henrik Lans. Kategorier: Diverse, Nyheter, Foto, Trivia

Han må, av olika skäl, ha hållit sig relativt anonym under många år; men idag är det radio- och skivproducenten Lars-Göran Nilsson som står längst fram på scenen – stort grattis på 65-årsdagen den 5 maj 2011! För att hylla sin vapendragare-i-det-tysta på femtioårsdagen 1996 överlämnade bandet förutom originaltavlan som till slut blev omslaget till Med rymden i blodet en skiva – vi kan väl kalla det för en CD-singel – med en specialskriven låt på, LG bakom allt. Den låten har varit helt okänd för till och med de allra flesta hardcorefans fram till i höstas då den lyckades lista sig in som extrahemligt bonusspår i boxen 101010, sist på Det svåra valet.LG Nilsson med Med rymden i blodet-tavlan i bakgrundenDen 3.24 långa låten berättar historien om hur LG Nilsson, mannen som omväxlande skulle bli känd under namnen Alfa och Bad Sector i tillägg till sitt eget namn, tog sig an herrarna Adolphson och Falk, och sammanförde dem med herrar FitzPatrick och Lundquist och hur det kan gå till i studion. Skivan med låten får väl anses vara den absolut svåraste A&F-skivan att få tag på – den är begränsad i en upplaga på 1 – men tack vare skivans stolta ägare (som nuförtiden inte längre behöver vara anonym...) har vi fått tag på en kopia på omslaget.Skivomslaget till LG bakom alltLäs mer om hur LG kom att jobba med bandet och om hans upplevelser från tiden som Sveriges hemligaste producent, och vad det lilla blippande ljudet efter "...signaler som vi inte kan förstå..." i Blinkar blå kommer ifrån, i boken Den svenska synten som medföljer samlingsboxen! Återigen, stort grattis på födelsedagen från adolphson-falk.com!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Tävlingen avgjord - vinnare och lösningsförslag!
Postad 14:43 30/10 2010 av Henrik Lans. Kategorier: Trivia, Tävling

Tävlingen om den blåblinkande boxen är avgjord! Här presenterar vi vinnaren och ett antal förslag till rätta svar!

En lite klurig tävling var den generella åsikten i de nio bidrag som kom in; men med tanke på det exklusiva priset så hoppas jag att ni alla tyckte det var värt det! Flera av er har fortsatt att skicka in fler förslag (utom tävlan) under veckan, men det finns fortfarande alternativ kvar. Med den här posten hoppas jag på att skona er alla från mer psykiskt lidande - här kommer alla möjliga svar jag har hittat!

Men först - ett stort grattis till Dennis Pettersson i Helsingborg som är den lyckliga vinnaren i vår tävling - med svaren Stockholm (Stockholmsserenad), New York (Chelsea Hotel) och Uppsala (Fyrisån) - tre av de åtta/nio klockrena stadsnamn som finns med i Adolphson & Falks texter! Boxen är packad i bubbelplast och skickas iväg med Posten till dig imorgon!

Och så alla alternativ då. Många av er har varit väldigt idoga och hittat stadsnamn högt och lågt; ibland väldigt långsökta, ibland inte SÅ långsökta. En del alternativ som kommit in utom tävlan har jag valt att diskvalificera eftersom de inte är namn på städer utan områden eller stadsdelar - t.ex. Silicon Valley (För lite disco), Harlem (5:e Avenyn) och Tensta (Tensta Torg), men i övrigt så har jag hittat följande, med antalet svar inom tävlan per stad/låt:

Klockrena stadsnamn: såklart Stockholm (från Stockholmsserenad - 9 och Stockholm Serenade - 0), Flen (För lite disco - 6), Uppsala (Fyrisån - 3), Frisco (syftande på San Fransisco, För lite disco - 3), New York (Chelsea Hotel - 2) - och sedan har vi fyra städer som INGEN hittade, och alla finns faktiskt med i samma låt - Tokyo, Rome, Aberdeen och Adelaide (alla i Waves in the Air - 0)!

Städer som givit namn åt andra saker: Washington (Washington Square, 5:e Avenyn - 2), Chelsea (Chelsea Hotel i låten med samma namn - 2 - Chelsea är en stad i Quebec, Kanada), Memphis (en man vid namn Memphis-Kjell nämns som hastigast i Tillsammans - 0), samt Dannemora (Dannemora Kyrka, Fyrisån - 0).

Sedan finns det lite mer tveksamma fall där städer råkar heta samma sak som andra saker - lyckligtvis har ingen kommit med ett sådant här förslag i tävlingen, så de blir alla överkurs. Både för Tennessee och Mississippi (Fångad som ett djur) finns det städer med samma namn, i Illinois och Missouri, respektive - och dessutom finns ett Minnesota City i delstaten Minnesota (som nämns i Fifth Avenue). Lite mer långsökt finns även städer som heter Armstrong (Ontario, Kanada) och Apollo (Pennsylvania samt ytanför Johannesburg i Sydafrika), båda namnen nämns i Hjul snurrar runt. Pierre (Hotell Pierre nämns också i 5:e Avenyn) är huvudstaden i South Dakota, även om hotellet är uppkallat efter grundaren.

Kontentan? Ingen som deltog missade Stockholm, Flen är mer populärt än Uppsala och den engelska skivan From Here to Eternity borde ges ut på nytt. Bra jobbat alla som var med och tävlade - och för er som inte vann, missa inte chansen att köpa en blinkande box via densvenskasynten!

Det går inte att kommentera den här artikeln.

TV-framträdande SVT
Postad 00:37 21/12 2006 av Henrik Lans. Kategorier: Trivia, TV/radio

En nyhet i senaste laget - Adolphson & Falk uppträder i SVT torsdag 21/12.

Inför julhelgen uppträder Adolphson & Falk i Gomorron Sverige (SVT1) torsdagen den 21/12. Som Anders Falk uttryckte det under konserten på Rival: Ingen kommer undan Adolphson & Falks julbudskap i juletider. Enligt körschemat spelar bandet Mer jul klockan 06:56 (för tidigt om ni frågar mig) och sitter sedan i soffan klockan 07:53. Enligt den officiella hemsidan kan det hända att de "kanske" spelar någon mer låt "med anknytning till aktuella händelser". Vi får väl se.

På releasepartyt för Vidare sade Anders Falk att han inte ville dra några förhastade slutsatser, men sedan de skrev Mer jul 1982 så har julhandeln ökat för varje år.

Lite trivia om sången i fråga:
Mer jul släpptes först på samlingsplattan Eldorado: Stjärnornas musik 1982 (nu känd som Eldoradoversionen), på sin egen singel 1984, remixades 1991 (Jubileumsversionen, tillsammans med Långdansversionen och Sing-a-longversionen) och släpptes på singel och maxi, 1992 var den med på AIR Musics samling "Ännu en jul igen" och alla versionerna släpptes på en CD-singel 1996. Den finns dessutom med på ett otal julsamlingsskivor från olika bolag och har spelats akustisk av bandet på turnén. Det finns en video till sången (singelversionen från 1984 - den enda A&F-sången som har en video?) och till alpina världscupen i Åre ett år så spelades den mer humoristiska versionen Mer snö in (finns på en supersvår samlings-CD från Metropol-tiden). Texter och information om låtarna finns i diskografin här på sajten.

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Under tujaträdens skuggor
Postad 09:09 16/10 2006 av Fredrike Lantz. Kategorier: Trivia

"Vad som gömmer sig i tujaträdens skuggor", sjunger A&F i "Blinkar blå". Men vet du vad tujaträd är?

Tuja är ett stort, vintergrönt träd i familjen cypresser. Därmed ganska lättförståeligt hur det kan bli skugga under dem, för de kan bli rejält stora. Läs mer här

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Adolphson & Falks enda Tracksetta (hittills)
Postad 11:32 15/10 2006 av Henrik Lans. Kategorier: Trivia

En lördag i mitten av mars 1986 landade bandet sin första (och hittills enda) Tracksetta. Minns du vilken det var...?

Lördagar mellan 14.02-16.00 var under åttiotalets andra hälft heliga för tonåringar. Då var rummet städat och lördagsgodiset köpt, för då var det Tracks med Kaj Kindvall i P3.

Under sin tredje vecka på listan, den femtonde mars 1986, nådde "Ifrån" från skivan "I nattens lugn" upp till listans förstaplats där den stannade i två veckor innan Falcos ballad "Jeanny Part 1" petade ner dem. Totalt stannade "Ifrån" på listan i sex veckor, med placeringarna 11-2-1-1-3-12.

(Alla listor från 1984 och fram till idag finns samlade på programmets hemsida. För den nostalgiintresserade, några andra nykomlingar på listan under samma sex veckor: "Brother Louie" av Modern Talking, "Stripped" av Depeche Mode, "How Will I Know" av Whitney Houston, "Manic Monday" av Bangles, "Kyrie" av Mr. Mister, "Stranded" av Tone Norum, "Dover-Calais" av Style och "Eldorado" av Sound of Music. Hur många av de låtarna lyssnar du på idag?)

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Ibland går de på gatorna som vanliga män
Postad 23:29 13/10 2006 av Fredrike Lantz. Kategorier: Trivia

Vad gör herrarna Adolphson och Falk när de inte spelar ihop?

Tomas Adolphson är civilekonom och Anders Falk landskapsarkitekt. Ingen av dem har slutat jobba med sina civila yrken under någon period av sin musikaliska bana.

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar