Adolphson & Falk på hemmaplan!
Postad 10:25 24/9 2009 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Recension, Exklusivt, Texter

Bandet återvände till sina gamla bakgårdar i Uppsala för sin tredje konsert i staden någonsin. Vi var såklart där - och kan presentera exklusivt material därifrån!

Det var fullsatt på Reginateatern när Tomas Adolphson och Anders Falk äntrade scenen med sina gitarrer. Med sig hade de även Hans Loelv på keyboard, piano, dragspel och dragspelsfodral(!) samt Mankan Marcks på kontrabas, med och utan stråke (och hatt). Under två akter, totalt dryga två och en halv timme bjöds vi på bandets musik och anekdoter från deras bakgrund.

Hits som Ifrån, Nu lever jag igen och (naturligtvis) Blinkar blå blandades med spår som hållit sig lite mer i bakgrunden, såsom Fångad som ett djur, Kroppens automatik och Från min radio - allt inför en publik som hugad sög i sig varenda takt och vartenda ekvilibristiskt kontrabassolo signerat M Marcks. Naturligtvis flörtades det med rymd, teknik och den lilla människan mot det stora världsalltet; och frågan är om det inte gör sig än bättre akustiskt än i den gamla elektroniska sättningen? Kontrasten mellan budskap och framförande blir liksom än större när det konstgjorda skalas bort.

En av mina personliga favoritdetaljer med att höra bandet akustiskt är att sångstämmorna som hela tiden har funnits med träder fram mycket tydligare - lyssna till exempel på Soloviolin, först från den akustiska skivan och sedan från Indigo och du kommer märka att Tomas Adolphsons stämmor på refrängen har funnits där hela tiden, de har bara inte kommit till sin fulla rätt förrän akustiskt. Naturligtvis är stämmorna lika viktiga på scen, och oavsett vem som sjunger huvudmelodin så hjälper den andre alltid till att lyfta sången ytterligare ett snäpp.

En av kvällens absoluta höjdpunkter var den nyskrivna melodin Fyrisån som uruppfördes under kvällen den 23 september. Det är en hyllning till bandets hemstad Uppsala och har en helt annan känsla än den lite mörka, dystopiska stämning som råder i Stockholmsserenad. Snubblande rim, återigen sköna stämmor och en medryckande melodi kommer att göra det här till en publikfavorit. Åtminstone i Uppsala. :-)

Det är en stor glädje för oss att, tillsammans med Adolphson & Falk, presentera - EXKLUSIVT för www.adolphson-falk.com - texten till den nyskrivna Fyrisån! Du laddar ner den från www.adolphson-falk.com/downloads/lyrics/Fyrisan.pdf - mycket nöje!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar